WIRED FOR EMPATHY

Recente ontwikkelingen in de biologie en neurowetenschappen zijn het erover eens: we zijn als mensen uitzonderlijk goed uitgerust om als empathische wezens door het leven te gaan. Toch lijken meer en meer stemmen te spreken over een ware empathie-crisis. Wired for Empathy gaat aan de hand van kunstwerken van zestien kunstenaars op zoek naar de betekenis en rol van empathie vandaag.

Wat is empathie? Wie mag een ander aanspreken op zijn/haar empathisch vermogen en wat zegt dat over onze huidige machtsrelaties? Welke ontwikkelingen in de samenleving ondermijnen of stimuleren ons empathisch vermogen? Kunnen we dit vermogen oefenen? En, is empathie voorbehouden tot mens-mens relaties of kunnen we het uitbreiden om alle levende wezens te omvatten?

De kunstenaars en hun werken in deze tentoonstelling spreken je aan en dagen je uit om het perspectief van de ander te begrijpen en hun emoties te delen. Ze hanteren verschillende strategieën; van taal en beeld tot de creatie van participatieve of immersieve situaties. Ze spreken zo elk op hun manier over aandacht, zorg, openheid, en het herstellen van het sociaal weefsel.

Met werk van Anouk De Clercq, Khaled Barakeh, Helen Cammock, Tom Callemin, Daria Martin, Claudia Fontes, Charline Tyberghein, Ben Thorp Brown, Eva Kot’átková, Elliott Erwitt, Anagram, Suzanne Lacy, Alexandra Leyre Mein, Francesca Grilli, Ugo Rondinone en Peter Aers.


Wired for Empathy werd bedacht en kan begrepen worden als een vervolg op Alone Together, de tentoonstelling die in februari 2020 in het teken stond van alleen-zijn, eenzaamheid en verbinding.

OPENINGSUREN

10 JUNI
opening expo 19:00 - 23:00

11 JUNI - 27 JUNI
wo - za 14:00 → 22:00
zo - di 14:00 → 19:00


Een expobezoek is gratis, ticketreservatie is verplicht. De reservaties starten op 25 mei.

Neem je liever deel aan 1 van de (gratis) rondleidingen? Reserveer dan je plaats via de Rondleidingenpagina - ook dat kan vanaf 25 mei.

Werken in de expo