Cahiers, 2023

Arpaïs Du Bois

“Wellicht zou ik niet sterven als ik niet meer kon tekenen, maar tekenen is wel mijn manier, mijn voorwaarde om te functioneren in de maatschappij. (...) Niet om structuur aan mijn leven te geven – ik denk niet dat ik een dwalend iemand zou zijn – maar wel om na te denken. Of om dingen te verstaan – of niet te verstaan na een tijd. Het gaat niet rechtstreeks over: hoe pak je dit leven hier aan? Een vraag is: hoe ga ik om met de keuzes die ik gesteld heb? Telkens opnieuw.” - Arpaïs Du Bois in gesprek met Hilde Van Canneyt, 2013

In haar praktijk benadert Arpaïs Du Bois het mens-zijn-in-de-wereld op een zeer persoonlijke en intieme manier. Haar tekeningen en teksten, tegelijkertijd scherp en dubbelzinnig, zijn speelse en poëtische observaties van de wereld die haar omringt. Te midden van de overvloed aan indrukken die dagelijks op ons afkomen, creëren de tekeningen van Du Bois een moment van stilte en reflectie. Haar dagboekachtige cahiers tonen ons syntheses van beelden die met een minimum aan middelen een maximum aan betekenis in zich dragen. Ze bieden de kijker een rustpunt, een manier om de chaotische werkelijkheid te kaderen. In At the still point of the turning world wordt een selectie tekeningen gepresenteerd in een reeks parallel opgestelde vitrinekasten. Hoewel zorgvuldig uitgekozen om een aantal associaties of thema's naar boven te laten komen, wijst hun presentatie in de originele cahiers op de ongelooflijke rijkdom aan tekeningen, een oneindig aantal mogelijke combinaties, en bovenal, een doorgedreven dagelijkse praktijk die Du Bois' bestaan in deze wereld stevig verankert.

2023 - 16 drawings, format 25 x 19 cm
Courtesy the artist and Gallery FIFTY ONE.

Arpaïs Du Bois
°1973, Gent, België

Arpaïs Du Bois is een tekenaar/denker, denker/schrijver, schrijver/tekenaar. Haar praktijk in tekst en beeld vindt zijn uitweg hoofdzakelijk in dagboekachtige cahiers waarin Du Bois, als doorgedreven observator, haar reflecties over de wereld vormgeeft. Soms onderzoekt ze ook middelgrote en grote tekeningen en schilderijen op papier. Haar werk, onderwerp van reeds een tiental publicaties, werd recent tentoongesteld in solotentoonstellingen in Gallery FIFTY ONE (2023, 2021) en Rossicontemporary (2019), en in groepstentoonstellingen in Finis Terrae, Antwerpen (2023), A PRO POT, d’Apostrof, Meigem (2023), PROMESSE, Guidel, FR (2022), 'Allez Allez', Paris, FR (2022), Salon Blanc, Oostende (2022), Vanwege Vincent, Stedelijk Museum, Breda, NL (2021), L’image Conjuguée, Mill – Musée Ianchelevici, La Louvière (2021), en Zwart Huis, Knokke-Heist (2021). Du Bois studeerde aan de Sint-Lucas Hogeschool in Antwerpen. Ze woont en werkt in Antwerpen, en wordt vertegenwoordigd door Gallery FIFTY ONE.