18.000 Worlds

Saodat Ismailova

Saodat Ismailova - 18000 worlds, videostill, 2023 courtesy of the artist

‘The whole universe, the 18,000 worlds of light and darkness are degrees of irradiation and effusion of the primordial Light which shines everywhere while remaining immutable and for ever the same.’
- Bustan al-Qulub by Shihāb al-Din Yahya al-Suhrawardi

In haar werk verweeft de Oezbeekse kunstenaar en filmmaker Saodat Ismailova mythen, rituelen en dromen met het alledaagse. Zich bewegend van het persoonlijke naar het collectieve geheugen, verbindt ze de recente geschiedenis van Centraal-Azië met de wereld van verhalen, en onderzoekt ze de helende werking van spiritueel erfgoed. In haar single-channel film 18.000 Worlds combineerde Ismailova ongebruikt beeldmateriaal uit eigen filmprojecten met archiefmateriaal waaronder fragmenten uit het EYE Filmmuseum in Amsterdam. De film - door de kunstenaar beschouwd als een videotalisman - vestigt de aandacht op de wereld die het contact met haar voorouders verliest en het gevaar van de teloorgang van kennis die hiermee gepaard gaat. De titel verwijst naar een concept dat regelmatig voorkomt in wensen die deel uitmaken van het dagelijks leven in Centraal-Azië. Volgens sommige mystici is de wereld waarin wij leven slechts één van de 18.000 werelden waaruit het universum bestaat. Ismailova kende dit idee uit haar kindertijd en kwam het later weer tegen in het werk van de 12e-eeuwse Perzische filosoof en mysticus Shihāb al-Din Yahya al-Suhrawardi. Zijn teksten over verlichting zijn sindsdien een bron van inspiratie voor haar.

2022-2023 - HD video-installatie, kleur, zwart-wit, stereo, 26‘
Courtesy of the artist

Saodat Ismailova
°1981, Tasjkent, Oezbekistan

Kunstenaar en filmmaker Saodat Ismailova richt zich in haar werk op de gelaagde geschiedenissen en culturen van Centraal-Azië. Haar werk creëert een dialoog tussen het collectieve en het persoonlijke, mythen en geschiedenis, kennis en informatie. Speciale aandacht gaat uit naar immaterieel erfgoed zoals genezing en spiritualiteit, rituelen, verhalen en muziek. Haar werk wordt wereldwijd tentoongesteld in o.a. Theater der Welt, Frankfurt (2023), Eye Museum, Amsterdam (2023), Sharjah Biennial of Arts (2023), de Biennale di Venezia (2022, 2013), Documenta Fifteen (2022), Center for Contemporary Art, Tasjkent (2019), Kunstenfestivaldesarts, Bozar (2019) en Tromsø Kunstforening (2017). Haar praktijk werd meermaals bekroond. Zo ontving ze in 2022 de Eye Art & Film prijs en won ze de Beste Film-award op het Turijn Film Festival in 2004. Saodat Ismailova studeerde aan het Tashkent State Art Institute en aan Le Fresnoy, National Studio of Contemporary Arts. In 2021 startte ze de Davra onderzoeksgroep die het leven in Centraal-Azië bestudeert en documenteert. Ze werkt en woont tussen Tasjkent en Parijs.