Charlemagne Palestine & Seppe Gebruers © Herlinde Raeman
Geluid Concert Geluidskunst Artefact

ARTEFACT SOUND 23 — Charlemagne Palestine & Seppe Gebruers / Holsen & Cassiers / Hans Beckers

#AF23
ARTEFACT SOUND 2023 ‘The Ecstatic Being’

Muzikale zondagnamiddag rond meditatie, improvisatie en verstilling, met levende legende Charlemagne Palestine en improvisator Seppe Gebruers op vier vleugelpiano’s.

PRAKTISCH

➤ Zondag 18.06 — 14:00
➤ STUK Soetezaal & STEK & STUK Ateliers
➤ €16 / €12 (STUKkaart / KU Leuven Cultuurkaart)
➤ STUKcafé & terrasbar open

PROGRAMMA

14:00-19:00 Tom Hannes - X-ED ESSAY (meditatie-performance)
STUK Paviljoenenzaal (doorlopend) - gratis

15:00: Holsen & Cassiers
STUK Soetezaal

16:30: Hans Beckers - La Floresta (try-out)
(met Berlinde Deman, Nathan Daems & Indre Jurgelevičiūtė)
STEK

18:00: Charlemagne Palestine & Seppe Gebruers
STUK Soetezaal

19:00 einde

Alle concerten zijn met gesloten deuren en zonder drank in de zaal.
STUKcafé terrasbar is open

Holsen & Cassiers
(live, residentie, première)

De Noorse trompetspeler Hilde Marie Holsen en de Belgische vocalist Lynn Cassiers leerden elkaar voor het eerst kennen tijdens een residentie in 2017. Beide zijn al jaren gevestigde namen in de Europese vrije improvisatiescene. Door akoestische instrumentatie te mengen met live elektronica vonden ze een gemeenschappelijke taal in grillige klanklandschappen die soms zacht en dromerig klinken, dan weer luid en ontwrichtend. In januari 2023 verscheen hun eerste album Walking In Circles bij het label Stroom.

Hans Beckers - La Floresta
Met Berlinde Deman, Nathan Daems & Indre Jurgelevičiūtė
(live, residentie, try-out)

Geluidskunstenaar Hans Beckers gaat in La Floresta op zoek naar stilte en focus. Door gebruik te maken van bladeren, stenen, zand, schelpen of water reist Beckers terug naar de wortels van muziek, toen mensen gebruik maakten van natuurlijke elementen als klankmakers. De verhouding tussen mens, natuur en technologie staat dan ook centraal in deze installatieperformance. Hoe ervaren we stilte in dit technologische tijdperk? Het publiek zit middenin het werk en wordt uitgenodigd om gefocust te luisteren naar gedetailleerde geluiden waar we normaal aan voorbij zouden gaan. Het resultaat is een meditatieve soundscape, een muzikaal ritueel dat ons bewustzijn aanscherpt. Hans Beckers zal samen met muzikanten Berlinde Deman (Flat Earth Society), Nathan Daems (Black Flower) & Indre Jurgelevičiūtė (Merope) een week in residentie komen en een try-out brengen.

Charlemagne Palestine & Seppe Gebruers
(live, 4 vleugelpianos)

Een levende legende van de repetitieve muziek. Een van de spannendste pianisten van ons land. Vier vleugelpiano’s die een kwarttoon van elkaar gestemd zijn. Dat is het recept voor het muzikale vuurwerk van Charlemagne Palestine en Seppe Gebruers. Palestine, geboren net na de oorlog in New York, begon als beiaardier tegenover het befaamde museum MOMA en groeide in de jaren zeventig uit tot een mythische figuur van de minimal music (al noemt hij zichzelf liever een ‘maximalist’). Gebruers maakt dan weer furore in de Belgische jazz- en improvisatiescene met een ontembare zin voor avontuur en onderzoeksprojecten waarmee hij de verwachtingen van de luisteraar op z’n kop zet. Met zijn Playing With Standards ging hij aan de slag met twee piano’s waarvan de stemming een kwarttoon van elkaar verschilt. Die passie voor het bespelen van meerdere piano’s en ongewone stemmingen heeft Gebruers gemeen met Palestine. Na hun eerste ontmoeting stond het in de sterren geschreven dat de twee verder zouden experimenteren. Op Artefact brengen de ‘sjamaan’ en de ‘professor’ een concert met maar liefst vier ontstemde vleugelpiano’s. Een magisch klankbad!

#AF23
ARTEFACT SOUND 2023 ‘The Ecstatic Being’

08.06 → 25.06
STUK - House for Dance, Image & Sound

STUK heropent na 1,5 jaar renovatiewerken de deuren met Artefact festival. Naast de expo The Ecstatic Being biedt Artefact Sound opnieuw een podium aan vernieuwende muzikanten en geluidskunstenaars. Geïnspireerd door het thema extase focust deze editie op escapisme, rituelen en herhaling in muziek.

www.artefact-festival.be

Combineer dit concert met de expo Artefact 2023 + Beluister ook de Artefact podcast Ziel van Audiomakerij Selkie

  • zo 18 jun.
  • 14:00 - 19:00
Afgelopen

Locatie

STUK Soetezaal + STEK + Paviljoenenzaal

Prijs

€16 (basis)
€12 (reductie)