Kara-Lis Coverdale © Adam Feingold
Geluid Concert Artefact Première Stukresidentie

Artefact Sound 2024 | Opening concert: Kara-Lis Coverdale & Leuvens Alumnikoor / Lukas De Clerck

Artefact Sound opent met een dubbele première op de grens van verstilde akoestische schoonheid en overweldigende elektronica.

"Kara-Lis Coverdale is one of the most exciting young composers in North America.” - The Guardian

PROGRAMMA

19:45: deuren Soetezaal
20:00: Lukas De Clerck — The Telescopic Aulos of Atlas
20:30: pauze
21:00: Kara-Lis Coverdale & Leuvens Alumnikoor — SOL / Kara-Lis Coverdale (solo)
22:00: einde

PRAKTISCH

➤ Donderdag 8.02 - 20:00
➤ STUK Soetezaal - Naamsestraat 96, Leuven
➤ €16 / €12 (STUKkaart / KU Leuven Cultuurkaart)
➤ Zittend concert met gesloten deuren. Kom op tijd, laatkomers worden niet meer binnengelaten. Geen drank toegelaten in de zaal. STUKcafé is wel open voor en na het concert.

• Lukas De Clerck — The Telescopic Aulos of Atlas
(live, artist-in-residence, première)

Muzikant en geluidskunstenaar Lukas De Clerck doet onderzoek naar een vergeten instrument, de ‘aulos’. Dit oude Grieks-Romeinse blaasinstrument met dubbel riet stierf iets meer dan een millennium geleden uit. Na jaren van onderzoek naar het maken van aulos-rieten en het bespelen van replica's is De Clerck klaar voor een nieuw hoofdstuk. Met alle kennis die hij vervaardigd heeft, creëert hij een nieuwe, hedendaagse versie van het instrument: ‘De Telescopische Aulos van Atlas’. Met dit tweestemmige instrument verkent hij microtonaliteit en psycho-akoestische fenomenen, wat voor de luisteraar zorgt voor een bevreemdende effect op lichaam en zintuigen. Zo brengt hij de eeuwenoude aulos in relatie tot hedendaagse praktijken zoals geluidskunst, improvisatie en elektroakoestische muziek, terwijl folklore nooit veraf is.

Credits
The Telescopic Aulos of Atlas is een coproductie van STUK, Sonic Acts & De Bijloke. Met de steun van Vlaanderen, state of the arts

• Kara-Lis Coverdale & Leuvens Alumnikoor — SOL / solo electronics
(live, artist-in-residence, première)

Kara-Lis Coverdale is een componist en muzikant uit Canada. Coverdale's muziek vermengt hyper-futuristische elementen met oude sacrale praktijken, beïnvloed door haar achtergrond als kerkorganist (vanaf haar 12 jaar!). Coverdale's werk is multimediaal en combineert digitale, elektronische en akoestische elementen. Haar meeslepende composities werken met spectrale akoestische fenomenen en zijn zeer dynamisch, variërend van intiem en verstild tot schurend en overweldigend. Naast haar solowerk werkte Coverdale samen met Contemporaneous Ensemble, The Amsterdam Cello Octet, Ludens Choir, Actress, Caterina Barbieri en Lyra Pramuk, terwijl ze veelvuldig gevraagd is als support act voor grootheden als Big Thief, Floating Points en Caribou.

Samen met het Leuvens Alumnikoor presenteert Coverdale de tweede uitvoering ooit (en de eerste uitvoering in België) van SOL (2023), een motet voor koor in drie delen oorspronkelijk in opdracht van het Ludens Kamerkoor (NL) met steun van de Ontario Arts Council. SOL verkent zeventiende eeuwse Estse volkspoëzie, Kepler’s leer rond de ‘Harmonie Der Sferen’, en het Chinese taoïstische boek Secret of the Golden Flower: allemaal theorieën die handelen over het versmelten van hetaardse en het hemelse perspectief. Aansluitend na SOL zal Coverdale haar reeks Supernatural Aftermaths voor solo elektronica uitvoeren.

#AF24
Artefact Sound 2024 ‘At the still point of the turning world’
8.02 → 25.02
STUK - House for Dance, Image & Sound

  • do 8 feb.
  • 19:45 - 22:00
Afgelopen

Locatie

STUK Soetezaal

Prijs

€16 (basis)
€12 (reductie)