Yet untitled

Tino Sehgal

‘Sehgal uses “constructed situations”: live encounters between visitors and those enacting the work. Their ephemeral beauty rests in the fleeting specificity of the encounter.’
- Press release Marian Goodman Gallery

De praktijk van Tino Sehgal neemt de vorm aan van geconstrueerde situaties die de traditionele subject-object verhouding in beeldende kunst in vraag stelt. Sehgal gebruikt taal, zang, dans en andere vormen van gedrag als artistiek materiaal. Hij creëert zo vaak immersieve kunstwerken die eerder ‘gevoeld’ dan ‘bekeken’ worden. ‘Het verlaten van materiële productie ten voordele van ervaringen gebeurt met een grote gevoeligheid voor de klassieke parameters van vorm, compositie en ruimte, afkomstig niet enkel uit de dansgeschiedenis maar ook de westerse tradities van de beeldhouwkunst en schilderkunst. Vertrekkende van Sehgal’s composities en choreografieën, ontvouwt het werk zich in de interpretaties van de spelers. Ze dompelen de toeschouwers onder in ervaringen die gaan van individuele en intieme ontmoetingen tot collectief gedeelde ervaringen. De werken van Sehgal zijn steeds aanwezig tijdens de openingsuren van de tentoonstelling maar ze blijven variabel - ze zijn nooit hetzelfde. Als antwoord op en in interactie met hun publiek, veranderen ze via open vormenpatronen, uitdrukkingen en varierende intensiteiten.’ - Marian Goodman Gallery.

In Alone Together presenteert Sehgal Yet untitled, een werk in beweging en geluid dat de Gouden Leeuw won op de 55ste Biënnale van Venetië (2013). Yet untitled werd sindsdien gepresenteerd in andere tentoonstellingen in o.a. Odawara Art Foundation in Japan, Martin Gropius Bau, Berlijn, Palais Garnier, Opera National de Paris en Het Stedelijk Museum, Amsterdam.

Tino Sehgal (°1976) is van Duits-Indische origine. Hij woont en werkt in Berlijn.

Courtesy the artist and Marian Goodman Gallery
Dancers: Thomas Proksch, Hanako Hayakawa, Nikima Jagudajev, Ezra Fieremans, Liz Kinoshita, Jan Mot
Production: Louise Hojer
2013, 2020 - constructed situations