THE UNTITLED IMAGES

Khaled Barakeh

Khaled Barakeh. The Untitled Images. 2014 digital print on paper 21x30 cm. Original photo by Bassam Al Hakeem

De fotoreeks The Untitled Images bestaat uit vijf nieuwsfoto’s genomen in Syrië die taferelen van leed en verlies tonen. Op minutieuze wijze haalt Barakeh het beeld van de slachtoffers uit de foto; na zijn ingreep zijn enkel nog hun lichaamscontouren te zien. Dit invasieve maar beschermende proces, benadrukt de aanwezigheid van de slachtoffers door hun afwezigheid, terwijl ze tegelijkertijd hun anonimiteit terugkrijgen. Bovendien verschuift Barakeh op die manier eveneens de aandacht van de kijker naar het leed van zij die het slachtoffer dragen. Door het werk op lage hoogte te installeren, wordt de kijker verplicht zich te bukken en toenadering te zoeken tot het beeld.

De beeldenreeks kan begrepen worden in de verzameling werken van kunstenaars zoals o.a. Alfredo Jaar en geschriften als Susan Sontag’s “Regarding the Pain of Others” (2003) die stereotypering, voyeurisme, en machtsverhoudingen in de hedendaagse fotojournalistiek aan de kaart stellen, en zo de verhouding tussen fotografie en empathie bevragen.

2014 – 5 digitale prints op papier, 21x30 cm elk

Courtesy of the artist

Khaled Barakeh
°1976, Syria

Khaled Barakeh is een Syrische conceptuele kunstenaar en cultureel activist. Gedreven door zijn observaties van langdurige sociale onrechtvaardigheid, benadert Barakeh zijn creatieve praktijk als een instrument voor maatschappelijke verandering; hij manipuleert alledaagse visuele en culturele toetsstenen om stagnerende machtsstructuren zichtbaar te maken en te ondermijnen. In de afgelopen jaren hebben zijn projecten zich o.a. verdiept in de beeldvorming van slachtoffers van conflicten in media, gemeenschappen verdeeld door politieke strijd, en de integratie dynamiek van vluchtelingen. Naast Studio Khaled Barakeh, opgericht in 2017 in Berlijn, initieerde Barakeh tevens CoCulture e.V, - een non-profitorganisatie die zich toelegt op het aankaarten en aanpakken van de uitdagingen van ontheemde cultuurwerkers en -producenten in het Midden-Oosten, Europa en daarbuiten. Het werk van Khaled Barakeh werd recent tentoongesteld in o.a. Künstlerhaus Stuttgart, de 11e Biënnale van Shanghai, SALT Istanbul, Frankfurter Kunstverein, Artspace Nieuw-Zeeland, Busan Biënnale, het Museum für Kunst und Gewerbe in Hamburg, en in verschillende andere internationale galeries en kunstinstellingen. Barakeh studeerde af aan de Faculty of Fine Arts in Damascus in 2005 en ontving zijn MFA van de Funen Art Academy in Odense, Denemarken, in 2010. In 2013 behaalde hij een Meisterschule aan de Städelschule Art Academy in Frankfurt a.M. Hij woont en werkt in Berlijn.