The Dissolvement

Helmut Stallaerts

“In deze neoliberale maatschappij is er een schijn van isolatie, van individualiteit maar die disconnectie tussen mensen is een geconstrueerde illusie. Over die hyperindividualiteit stel ik me vragen want als je dieper gaat voel je wel connectie. Er bestaat een verbondenheid tussen mensen en dingen.”
- Helmut Stallaerts, 2015.

In The Dissolvement plaatst Helmut Stallaerts de mens in een donker universum. De menselijke figuur wordt als het ware in de wereld geplaatst om alleen verder te gaan. Maar hij wordt ook ondersteund; iemand houdt hem vast.

De mens is zonder twijfel het centrale motief in het complex en breed vertakkend oeuvre van Stallaerts. Hij schetst veelal een van ons vervreemde mens, vervaagd en afwezig. Zijn acties hebben meestal veel weg van een ondefinieerbaar ritueel gebeuren. Zijn omgeving is even vreemd: ontdaan van anekdotische details, steriel en koel. De absurde atmosfeer die zo gecreëerd wordt, is onwennig en duister. Stallaert’ werk is een reflectie van de wereld waarin we leven, de soms duistere krachten die ons regeren en de zoektocht naar verbinding vanuit een existentieel alleen-zijn.

Courtesy of Bernier/Eliades Gallery and the artist
2016 - schilderij-olie, bijenwas en hars op canvas - 150 x 185 cm
Image credit: Helmut Stallaerts - The Dissolvement © Boris Kirpotin

Helmut Stallaerts
°1982, Brussels, Belgium

Helmut Stallaerts is een Belgisch kunstenaar wiens praktijk voornamelijk bestaat uit schilderkunst, maar ook film, fotografie, sculptuur en installatie behelst. De mens is zonder twijfel het centrale motief in zijn oeuvre: zijn menselijke figuren zijn vervreemd, vervaagd en afwezig, ze worden op een eerder theatrale en onwennige manier blootgesteld aan het publiek. De omgeving waarin ze leven is op dezelfde manier bevreemdend; zonder detail, steriel, koud. De atmosfeer is steevast absurd, vreemd en donker. Stallaerts studeerde schilderkunst aan Sint-Lukas in Brussel (2000-2004) en vervolgens aan de Kunstacademie in Düsseldorf (2004-2005). Zijn werk maakt deel uit van verschillende collecties en wordt internationaal tentoongesteld. In 2013 won hij de ING Publieksprijs in de Young Belgian Art Price Expo. Helmut Stallaerts wordt vertegenwoordigd door Bernier Eliades Galerie en Baronian Xippas. Hij woont en werkt in Brussel.