THANX 4 NOTHING

Ugo Rondinone

Ugo Rondinone. Thanx 4 Nothing. Installation view © Vic Frankowski Courtesy Studio Rondinone

Thanx 4 nothing is een multi-channel video in zwart-wit beelden die hulde brengt aan John Giorno, invloedrijk Amerikaans dichter en overleden partner van Ugo Rondinone.
Het werk toont de Amerikaanse dichter die, in maatpak en op blote voeten op de lege scène van het Palais des Glaces theater in Parijs, het titelgedicht voordraagt. Geschreven op zijn zeventigste verjaardag in 2006, en opgevat als een uitgebreide en brede uiting van dankbaarheid aan 'iedereen voor alles,' kijkt Giorno's poëtische monoloog terug op zijn leven met openhartig inzicht en humor, reflecterend op liefdes en verlies, vrienden en vijanden, seks en drugs, depressie en spiritueel aanvaarden. (Ralph Rugoff, Hayward Gallery, 2016).
De installatie in STUK presenteert het werk als een installatie op twee schermen in een black box theater, waarin de film in zwart-wit, de soundtrack en de ritmische intonatie van John Giorno’s stem het gevoel geven van een immersieve ervaring. Het is een ruimte om in te blijven hangen, en te genieten van dit prachtig persoonlijk relaas, dat ook op bijzondere wijze inzicht geeft in de kunstscene in New York van de afgelopen decennia.

2015 – 16:9, 2 screens, stereo sound, 24:14
Courtesy the artist and Gladstone Gallery

Ugo Rondinone
°1964, Brunnen, Switzerland

Het werk van Ugo Rondinone kan worden opgevat als een meditatie over het dagelijks leven en de wereld. Verschillende motieven keren steeds opnieuw terug in zijn praktijk die bestaat uit schilderen, tekenen, beeldhouwen, fotografie, video, en geluids- en installatiekunst. Hij vermijdt een intellectuele benadering en geeft de voorkeur aan het creëren van betrokkenheid door de ervaring van zijn werk. Recente institutionele tentoonstellingen van Rondinone vonden plaats in SKMU Sørlandets Kunstmuseum, Kristiansand, Noorwegen in 2021; Medellín Museum of Modern Art, Colombia; Kunsthalle Helsinki, Finland; en Guild Hall, East Hampton, New York in 2019; Fundación Casa Wabi, Puerto Escondido, Mexico; Arken Museum of Modern Art, Ishøj, Denemarken; en Tate Liverpool, UK in 2018; Bass Museum of Art, Miami; Berkeley Art Museum and Pacific Film Archive, Berkeley, Californië; Contemporary Arts Center, Cincinnati, Ohio; Garage Museum of Contemporary Art, Moskou in 2017; en Carre d'Art, Nîmes, Frankrijk; Boijmans van Beuningen, Rotterdam, NL; en The Institute of Contemporary Art Boston, VS in 2016.

In 2013 installeerde Rondinone "human nature", een tentoonstelling van negen monumentale stenen figuren in Rockefeller Plaza, New York, georganiseerd door Public Art Fund. In 2016 opende Rondinone's grootschalige werk seven magic mountains buiten Las Vegas, gecoproduceerd door het Art Production Fund en Nevada Museum of Art. In 2017 stelde Rondinone een stadsbrede tentoonstelling samen, "Ugo Rondinone: I ♥ John Giorno," als eerbetoon aan zijn levenspartner John Giorno in 13 non-profit kunstinstellingen in Manhattan.

Ugo Rondinone woont en werkt in New York. Hij wordt vertegenwoordigd door Gladstone Gallery, Esther Schipper, Galerie Eva Presenhuber, Sadie Coles, Kukje Gallery and Galerie Kamel Mennour.