TEMPER TANTRUMS

Elliott Erwitt

Elliott Erwitt. Temper Tantrums. Courtesy Magnum Photos

De Amerikaanse fotograaf Elliott Erwitt nam de foto Temper Tantrums in 1981 in zijn appartement in New York. Het beeld waarin zijn dochters Sasha en Amy een centrale rol spelen, geeft een inzicht in een herkenbaar huiselijk tafereel en roept meteen de vraag op met wie je het meeste meeleeft. Het vermogen om met één beeld universele vragen te stellen, maakt Erwitts werk tijdloos. Op de vraag of hij zijn foto’s beschouwt als klassiekers, antwoordde Erwitt ooit: “Over mijn beelden heb ik geen mening. Het decor in oude foto's mag dan zichtbaar 'verouderd' zijn, dat is slechts bijzaak. Het gaat over de mensen, de emoties, en die zijn van alle tijden”.

Erwitt, die met zijn carrière van ruim zeventig jaar geldt als een van de grootste fotografen van de voorbije eeuw, staat bekend om zijn iconische en humoristische zwart-wit beelden. Terwijl hij foto’s nam van beroemde figuren zoals Richard Nixon, Che Guevara, en Jackie Kennedy, wordt het merendeel van zijn beeldarchief bevolkt door kinderen en dieren.

1981 – digital reproduction from analogue image, print size: 30 x 40 inch (76.2× 101.6 cm)
Courtesy of the artist and Magnum Photos

Elliott Erwitt
°1928, Paris

De specifieke fotografiestijl van de in Parijs geboren, in Amerika getogen fotograaf Elliott Erwitt wordt gekenmerkt door openhartige en humoristische zwart-wit beelden. Erwitt begon als tiener in Los Angeles met het fotograferen van huwelijksfeesten. Later werkte hij als oorlogsfotograaf in Frankrijk en Duitsland. Bij zijn terugkeer naar New York leerde hij Robert Capa, eveneens een oorlogsfotograaf, kennen die hem introduceerde bij het prestigieuze agentschap van Magnum Photos. Erwitt is de fotograaf achter enkele van de meest iconische portretten van de 20ste eeuw, o.a. van Marilyn Monroe, Richard Nixon en Marlon Brando. Erwitts speelse foto’s van honden — voornamelijk foto’s waarbij ze in de lucht springen — zijn ook kenmerkend voor zijn omvangrijke oeuvre. Hij publiceerde meer dan 20 fotografieboeken en stelde zijn werk tentoon in talloze solo shows in gerenommeerde instellingen, zoals the Smithsonian, the Museum of Modern Art en the Art Institute in Chicago.