Suspended Room, Activated House of 1/10 Scale

Atsushi Watanabe

Suspended Room, Activated House of 1/10 Scale is een maquette van een performance van Watanabe in een solotentoonstelling in 2014. Voor deze performance sloot Watanabe zich vrijwillig op in een huisje, de grootte van een tatami-mat. Fysiek en mentaal geïsoleerd, ontsnapte hij na zeven dagen op eigen kracht uit zijn situatie. Watanabe stelt: Isolatie is vaak het gevolg van een traumatische achtergrond. In de boeddhistische praktijk zijn er echter dingen die vereisen dat je alleen bent om naar het innerlijke oppervlak van jezelf te kijken.

Net zoals in het I’m Here Project, werpt ook dit werk licht op het hikikomori fenomeen - een vorm van extreme afzondering - en de persoonlijke ervaring van Watanabe die 3 jaar als hikikomori geleefd heeft.

Courtesy the artist & private collection
2014 - cement, LED light, acrylic box, half mirror sheet, wood
Image credit: Atshushi Watanabe - Suspended Room, activated house © Keisuke Inoue, Private Collection

Atsushi Watanabe
°1978, Kanagawa, Japan

Atsushi Watanabe is een Japanse kunstenaar wiens onderwerp varieert van nieuwe religies, economische ongelijkheid, dakloosheid, dierenrechten, seksuele minderheden, hikikomori tot psychische aandoeningen; thema's die vaak als taboe aanzien worden in de samenleving. Watanabe heeft de afgelopen jaren aan tal van projecten gewerkt met mensen met emotionele littekens - vaak bemiddeld via internetverbindingen - om verborgen sociale problemen te onderzoeken, evenals zijn eigen ervaringen als hikikomori. Zijn werk onderzoekt hierbij de mogelijkheid en onmogelijkheid van empathie tussen insiders en outsiders, en van de aard van sociale inclusie. Watanabe studeerde aan de Tokyo University of the Arts. Zijn werk werd recent getoond in solotentoonstellingen zoals: "Atsushi Watanabe" (Daiwa Foundation, Londen, 2019) en "Mijn wonden / Je wonden" (Roppongi Hills A / D Gallery, Tokyo, 2017).