Social Turkers, Us+, Pplkpr

Lauren McCarthy & Kyle McDonald

What if we could receive real-time feedback on our social interactions? Would unbiased third party monitors be better suited to interpret situations and make decisions for the parties involved? How might augmenting our experience help us become more aware in our relationships, shift us out of normal patterns, and open us to unexpected possibilities?

Kunstenaar Lauren McCarthy gaat in haar praktijk op zoek naar de grenzen van bestaande technologieën en de gangbare methodes in surveillance, automatisatie en netwerkculturen om te bevragen wat wenselijk is. In Alone Together toont ze drie werken waarvan er twee gecreëerd werden samen met Kyle McDonald:

Voor Social Turkers, ontwierp McCarthy een systeem aan de hand van Amazon Mechanical Turk om haar te assisteren tijdens haar dates: In een reeks afspraakjes met mensen die ze had leren kennen via OkCupid, streamde ze hun conversatie live via haar telefoon. ‘Turk werkers’ werden betaald om te kijken, de conversatie te interpreteren en haar tips te geven over wat te zeggen of wat te doen.

In US+ ontwikkelden McCarthy en McDonald een applicatie voor Google Hangouts dat “spraak en gezichtsuitdrukking analyseert om de conversatie te verbeteren.” De applicatie volgt je online conversatie en stuurt je verborgen aanmaningen om een vraag te stellen, wat meer te luisteren of positiever te zijn. Misschien wordt US+ handig wanneer we afleren hoe een ‘authentiek’ gesprek te voeren?

Pplkpr ten slotte, is een applicatie dat je relaties traceert, analyseert en automatisch beheert. Via een smartwatch meet Pplkpr je fysieke en emotionele reacties op de mensen rondom je, en gebruikt het machine learning om je sociaal leven te optimaliseren. Pplkpr kan begrepen worden als een interventie dat de implicaties onderzoekt dat een gekwantificeerd leven, een data-gestuurd leven, kan hebben voor onze relaties. Zich voordoend als een startup, bekritiseert het het techno-solutionisme van de startup cultuur.

Courtesy the artists
Lauren McCarthy - Social Turkers, 2013 - video (performance, website, software)
Lauren McCarthy and Kyle McDonald - US+, 2013 - video (software)
Lauren McCarthy and Kyle McDonald - pplkpr, 2014 - video (performance, website, software)
Image credit: Lauren McCarthy & Kyle McDonald - Social Turkers © Lauren McCarthy

Lauren McCarthy
°1987, Boston, MA, USA

Lauren McCarthy is een in LA gevestigde kunstenaar die sociale relaties onderzoekt te midden van surveillance, automatisering en algoritmisch leven. Ze is de maker van p5.js en co-directeur van de Processing Foundation. Het werk van McCarthy is internationaal tentoongesteld op plaatsen zoals The Barbican Centre, Ars Electronica, Fotomuseum Winterthur, Haus der elektronischen Künste, SIGGRAPH, Onassis Cultural Centre, IDFA DocLab, Science Gallery Dublin, Seoul Museum of Art. Ze heeft verschillende onderscheidingen ontvangen, waaronder een Creative Capital Award, Sundance Fellowship, Eyebeam Residency en subsidies van de Knight Foundation, Mozilla Foundation, Google en Rhizome. Ze is hoofddocent aan UCLA Design Media Arts.


Kyle McDonald
°1985, San Diego, CA, USA

Kyle McDonald is een kunstenaar die met code werkt. Hij levert een bijdrage aan open source arts-engineering toolkits zoals openFrameworks en bouwt tools waarmee kunstenaars nieuwe algoritmen op creatieve manieren kunnen gebruiken. Hij heeft de gewoonte om ideeën en projecten in het openbaar te delen voordat ze worden voltooid. Hij ondermijnt op creatieve wijze netwerkcommunicatie en -berekening, onderzoekt glitch en systemische vooringenomenheid en breidt deze concepten uit tot omkering van alles, van identiteit tot relaties. Kyle is universitair hoofddocent aan de ITP van NYU en lid van F.A.T. Lab, community manager voor openFrameworks en artist in residence bij STUDIO voor Creative Inquiry bij Carnegie Mellon, evenals YCAM in Japan. Zijn werk is vaak in opdracht van en wordt getoond op tentoonstellingen en festivals over de hele wereld, waaronder: NTT ICC, Ars Electronica, Sonar / OFFF, Eyebeam, Anyang Public Art Project, Cinekid, CLICK Festival, NODE Festival en vele anderen. Hij leidt regelmatig workshops over computervisie en interactie.