Seeds of Change

Maria Thereza Alves

© Maria Tereza Alves

Aarde, stenen, zand, hout, bakstenen,... alles wat economisch niet van waarde was, werd in het verleden gebruikt als ballast om handelsschepen te stabiliseren. Bij aankomst in de haven werd deze bevrachting, samen met organisch materiaal zoals zaden, uitgeladen. Het grootschalige onderzoeksproject van Maria Thereza Alves, Seeds of Change, graaft in deze ballast flora in cruciale havensteden zoals Marseille, Reposaari, Duinkerke, Exeter, Liverpool, Bristol, Antwerpen en New York.

De zaden in scheepsballast kunnen ontkiemen en groeien. Ze worden zo stille getuigen van een verhaal over wereldwijde handel dat vaak complexer is dan de gekende geschiedenis voorschrijft. Hoewel ze de mogelijkheid hebben om onze notie van identiteit als het behoren tot een bepaalde bioregio, te veranderen, wordt het historisch belang van deze zaden zelden erkend. Seeds of Change wil daarom het discours van geografische en natuurlijke ‘origine’ bevragen: Op welk moment worden zaden ‘inheems’? Wat zijn de socio-politieke geschiedenissen die het kader van ‘oorspronkelijkheid’ en ‘toebehoren’ bepalen?

De botanist Dr. Heli Jutila schrijft: “Hoewel zaden dood lijken, zijn ze in feite levend, en kunnen ze tientallen en zelfs honderden jaren levensvatbaar blijven.” Sommige zaden hebben al gebloeid, andere kunnen in de juiste omstandigheden nog steeds ontkiemen.

Als onderdeel van Seeds of Change, creëert Maria Thereza Alves Ballast Gardens; tuinen aangelegd met zaden uit ballast. Die werden reeds aangelegd in Bristol en op verschillende plaatsen in New York. In de context van Artefact 19: Parallel Crossings wordt in de lente/zomer van 2019 een Ballast Garden gecreëerd aan de Vaartkom in Leuven die inspeelt op de geschiedenis van de Antwerpse haven.


Deze nieuwe iteratie van Seeds of Change en de Ballast Garden is een STUK-KU Leuven-coproductie. Het werd ontwikkeld in samenwerking met Elisa Strinna, Christina Seyfried, Ilse Van Essche, Camille Meuleman, Flavie Lindemans,

Met speciale dank aan Michel Rein Paris, Anton Van Rompaey, Filip Verlooven (Plantentuin Meise), Frans Buelens, Bart Deputter (Koninklijk Museum voor Midden-Afrika), Afd. Groenbeheer Stad Leuven


1999-ongoing, installation & garden

© Nick Ash
© Maria Thereza Alves
© Nick Ash
© Nick Ash
© Maria Thereza Alves
© Maria Thereza Alves
© Nick Ash