Misconnected

Kyoko Scholiers

Kyoko Scholiers liet een jaar lang een zelfgebouwd telefoonhokje rondreizen. Ze bracht het hokje bij mannen, vrouwen en kinderen die op de één of andere manier gedisconnecteerd zijn van de samenleving. Het zijn gevangenen, vluchtelingen, landlopers en daklozen, maar ook prostituees, patiënten en pechvogels. Het zijn kinderen en jongeren die opgroeien zonder mama en papa in de buurt. Het zijn (ex-) sekteleden, kluizenaars, kloosterlingen en einzelgängers allerhande. Gedurende een heel jaar, sprak Scholiers elk seizoen voor één uur met elk van hen. Zo verzamelde ze meer dan 240 uur aan telefoongesprekken. Scholiers verwerkte de opnames van gesprekken in geluidsfragmenten van vijf minuten, voor een installatie van vier eigenzinnige telefoonhokjes. Als bezoeker neem je plaats in een hokje. Op de muur staan telefoonnummers geschreven en gekrast - nummers van mensen die je niet terugvindt in het telefoonboek. Hier en daar lieten ze ook een boodschap achter: de ene cryptisch, de andere direct. Je neemt de hoorn van de haak en draait een nummer. Vijf minuten lang weerklinkt de stem van een onbekende beller, met woorden en verzuchtingen die hij of zij gedurende het jaar aan Kyoko toevertrouwde. Via deze heel persoonlijke verhalen sijpelt de wereld binnen.

Concept, creatie Kyoko Scholiers
Assistentie research & productie Lot Vandekeybus
Dramaturgie Tom Hannes
Set Koen Schetske, Ed Scholiers, Guy Van den Bril, Werner Musenbrock/Bric-a-Brock, Bram Verhagen
Geluidsmontage Stijn Cole / Earbug, Kyoko Scholiers
Uitvoerende productie Caravan Production (Brussel, BE)
Coproductie De Warande (Turnhout, BE), C-TAKT (Genk, BE), kc nOna (Mechelen, BE), KAAP (Oostende / Brugge, BE), Zomer van Antwerpen (BE)
Met de steun van ccBE Cultuurcentrum Berchem (BE), de stad Antwerpen, de Vlaamse Overheid
Met dank aan Anthony Cranes, Luc Nys, Sam Van Wynsberghe, Frank Van den Wyngaert, Ben De Rydt, Jasper Suys, Maxim Rausenberger, Ward Michiels, Sven Libeert, Philippe Wagemans, Tobias Dosogne, Kristin Vercammen en de vele mensen die geholpen hebben bij de creatie
Met bijzondere dank aan alle bellers, CAW Antwerpen, CKG De Kleine Vos, Villa Voortman, Woonzorgcentrum Sint-Maria, Wingerdbloei, Fedasil, Boysproject, Inloopcentrum De Steenhouwer, opvangcentrum De Plataan, Kluis van Moria, IVCA, Taalfabet, Campus De Markt, SAS vzw
Ter nagedachtenis van Paul Goethals
Image credit: Kyoko Scholiers – Misconnected © Sigrid Spinnox

Kyoko Scholiers
°1981, Antwerpen, Belgium

Kyoko Scholiers is een theatermaakster, actrice en kunstenares. Ze studeerde in 2003 af aan Studio Herman Teirlinck en werkt als toneelspeler en -maker met o.a. De Roovers, Het Toneelhuis, Comp.Marius, Theater Antigone, HETPALEIS en BRONKS. Samen met Louis van der Waal en Maarten Westra Hoekzema richt ze in 2007 het collectief unm op en creëren ze locatievoorstellingen als Tussen hond en wolf (2009) en The house that built us (2012). Ondertussen maakt ze samen met Ruth Becquart de installatie BRIEF, waarmee ze de Dioraphte prijs wint. In 2015 maakt ze Bastaard. In 2016 volgt de creatie van Misconnected dat in 2017 in première gaat.
Kyoko Scholiers is daarnaast een gevierd actrice; ze speelde onder meer in Any Way the Wind Blows (Tom Barman), Rosie (Patrice Toye), Stille Waters en De hel van Tanger (Frank van Mechelen), en in verschillende Vlaamse tv series, meest recent in de fictiereeks Geub.