Le Réduit

Sven Augustijnen

© La Loge, 2016 - anonymous photograph - Courtesy of the artist, La Loge & Centre de Documentation historique des Forces armées

Terwijl hij zich verdiepte in de geschiedenis van de Belgische militaire interventie na de onafhankelijkheid van Congo, raakte Sven Augustijnen geïnteresseerd in de stad Kamina. Dankzij enkele ontmoetingen naar aanleiding van Augustijnens film Spectres kwam hij op het spoor van een nationale vestiging of ‘réduit national’ die België tijdens de jaren vijftig in Katanga plande te bouwen. Het ontbreken van duidelijke gegevens over het onderwerp, net als zijn belangstelling voor alles wat direct of indirect verband houdt met het communistische spook dat door het naoorlogse Europa waarde, wekte Augustijnens belangstelling. Al gauw resulteert het vooronderzoek in de ontdekking van een archieffonds in het Centrum voor Historische Documentatie van de Krijgsmacht, waar informatie te vinden is over dit vestigingsproject.

Augustijnen begon vervolgens aan de enorme opdracht van het documenteren en analyseren van duizenden foto’s, negatieven, tekeningen en verschillende andere plannen. Tot op heden verlieten deze documenten het archiefcentrum nooit, en ze werden niet eerder bestudeerd. Dankzij een nauwe samenwerking met een van de archivarissen kon Augustijnen de plannen voor dit verbazingwekkende Belgische project onder de aandacht brengen: de ontwikkeling van een militaire basis en van een regeringsstad die als toevluchtsoord zou dienen in Kamina in geval van een externe dreiging.

Le Réduit traceert de geschiedenis van de Kaminabasis. Aanvankelijk lijkt het een architecturale en stedenbouwkundige materialisatie te zijn van de angst voor een Sovjetinvasie in Europa, maar vervolgens vervult ze een strategische rol, als antwoord op de politieke omwentelingen die Congo na de onafhankelijkheid verder zouden destabiliseren. (La Loge)


2016-2019, installation

This presentation of Le Réduit would not have been possible without La Loge and Laura Herman, and the support and close collaboration of the Centre de Documentation historique des Forces armées (ACOS IS/CA), Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid (ADIV), the Ministry of Foreign Affairs, the Ministry of Defence, Jan Mot and Auguste Orts.

La Loge, 2016 - anonymous photograph - Courtesy of the artist, La Loge & Centre de Documentation historique des Forces armées
Exhibition view, La Loge, 2016 - Copyright & Courtesy of the artist and La Loge
Exhibition view, La Loge, 2016 - Copyright & Courtesy of the artist and La Loge
Exhibition view, La Loge, 2016 - Copyright & Courtesy of the artist and La Loge
Exhibition view, La Loge, 2016 - Copyright & Courtesy of the artist and La Loge