LANDSCAPE STUDY

Tom Callemin

Tom Callemin. Landscape Study. Courtesy the artist

“My works can be described as documents of the encounter
between the photographer and the subject, and of
the act of fixing a situation for a period of time. Sometimes the scenery in
my studio is left untouched for weeks, simply remaining in this
one moment. Sometimes a model will hold a pose for almost
an hour, while I adjust every wrinkle in the t-shirt, the hair, in
this one gesture. It’s almost like building a sculpture.”
- Tom Callemin

In het fotografisch werk Landscape Study zet Callemin in op een spel tussen licht en schaduw, beweging en toeval, om de realiteit van het beeld te bevragen. Hij creëert hiermee een barst die de de perfecte enscenering doorbreekt, een opening waarlangs de frictie tussen personage en persoon tastbaar wordt. Alsof we in het duister de echte persoon zien die het beeld leven in blaast.
Het werk kadert in de praktijk van Callemin waarin vragen naar de rol van de fotograaf, de rol van het model, en de rol van de kijker in de zoektocht naar beeldvorming en -perceptie centraal staat.

2021 - Framed inkjetprint mounted on Dilite, 100 x 80 cm
Commissioned by STUK, House for Dance, Image & Sound in the context of Wired for Empathy (2021)
Courtesy of the artist

Tom Callemin
°1991, Oostende, België

Tom Callemin is een Belgisch beeldend kunstenaar die voornamelijk werk met fotografie en film. In zijn praktijk bevraagt hij wat het fotografisch medium zichtbaar kan maken, en wat verborgen blijft achter de blik van de lens. Welke situaties ontstaan voor en door de camera, en wat vertellen deze situaties ons over de daad van de waarneming en het medium zelf? Callemin zoekt geen beelden in de werkelijkheid, maar probeert situaties te construeren waarin elk detail van het beeld aanwezig is. De werken van Tom Callemin werden reeds tentoongesteld aan FoMU, België in 2015 en in De Brakke Grond, Nederland in 2016 en werden opgenomen in verschillende nationale en internationale groepstentoonstellingen. Zijn videowerken werden getoond aan o.a. Redcat Los Angeles, Berlinale, Festival du nouveau cinéma Montréal en Kaunas International Film Festival. In 2015 ontving hij de Prix Levallois en in 2017 werd hij genomineerd voor de Unseen Talent Award. Sinds 2019 is Callemin als artistiek onderzoeker verbonden aan KASK & Conservatorium, de gezamenlijk School of Arts van HOGENT en Howest. Hij woont en werkt in Gent, België.