kiss me

Ief Spincemaille

Het kunstwerk kiss me is een handspiegel die je als een bril op je neus houdt terwijl je iemand kust: je kijkt in je eigen ogen maar kust de lippen van iemand anders.

Voor Alone Together maakt Spincemaille samen met Veerle Scheppers foto’s van drie koppels die het kunstwerk Kiss me gebruiken. De foto’s worden tijdens de duur van het festival geëxposeerd in de publieke ruimte. Ze hangen thuis bij mensen aan het raam, in cafés, op straat aan ‘plakpalen’… De foto’s tonen elk een eigen verhaal over ik en de ander. Als eenzaamheid, als verouderde liefde, als narcisme of gewoon als ludiek (macht)spel. Ook bezoekers kunnen tijdens het festival een poster meekrijgen die ze kunnen ophangen op een zichtbare plaats. Een intieme handeling krijgt zo een vreemd publiek karakter. Kiss me brengt twee complexe krachten van onze maatschappij in één object samen: hyper-individualisme en een hunkering naar verbondenheid. Of hoe likes voor jezelf toch steeds afhankelijk blijven van de clicks van de ander en mensen meer dan ooit samen alleen lijken te zijn.

Kiss me bouwt verder op de reeks kijkinstrumenten die Spincemaille ontwikkelt sinds 2009. Het zijn apparaten die handelen over perceptie, beeld/realiteit, digitale werkelijkheid, narcisme en media. Een selectie uit deze reeks kan je terugvinden op de website van Ief Spincemaille.

Courtesy the artist and Veerle Scheppers
2020 - A2 affiches in de publieke ruimte
Artefactcommissie
Image credit: Ief Spinceimaille - Kiss Me © Veerle Scheppers

Ief Spincemaille
°1976, Leuven, Belgium

Ief Spincemaille is een Belgisch beeldend kunstenaar die woont en werkt in Leuven. Spincemaille’s praktijk doorkruist beeldende kunst, design, mediakunst en performance. Hij onderzoekt de grenzen van zijn werkveld (dat van de kunst) en hij speelt met de bestaande vormen, vanuit een immanente kritiek op het culturele instituut en een zoektocht naar het dichten van de kloof tussen kunst en het leven. In zijn sterk geëngageerde sociale en politieke praktijk weet hij als geen ander wonder en poëzie te combineren. Spincemaille studeerde af als master in de Filosofie aan de KULeuven en studeerde jazz, moderne muziek en muziek en technologie aan de L'aula de Musica in Barcelona. Samen met Kurt d'Haeseleer coördineert hij sinds 2010 de organisatie Werktank, een productieplatform voor mediakunst.