Enceindre

Luke Fowler

Courtesy of Luke Fowler & The Modern Institute

De film Enceindre is de eerste samenwerking tussen filmmaker Luke Fowler en de geprezen geluidskunstenaar Chris Watson. Enceindre is een studie in film en geluid van twee 16de eeuwse versterkte steden: Berwick in het Noord-Oosten van Engeland en Pamplona in de Navarra regio in het Noorden van Spanje.

De film capteert de bredere psychologische en sociale resonanties van wat het betekent om in een stad te leven die gedefinieerd wordt door zijn historische complex aan verdedigingsmuren en bastions. Enceindre hanteert naar eigen zeggen een “infra-sensitieve” aanpak; het laat zich leiden door onopgemerkte akoestische perspectieven en verhelderend camerawerk om een nieuw kader aan te bieden waarin men kan nadenken over die anachronistische structuren in Berwick en Pamplona.

Als het woord Enceinte - belangrijkste omheining van een fort ter verdediging - synoniem is voor ‘het lichaam van een plaats’ - wat betekent het dan om te leven in een lichaam dat buiten de tijd staat en geen doel heeft? Zouden deze plaatsen dan Heterotopieën kunnen zijn? Of zijn ze - zoals WG Sebald beschrijft - buitenaardse structuren ontdaan van een menselijke geschiedenis?


2018, 16mm film to HD video, 21 min, courtesy of The Modern Institute