EGP # 07 / THETA TRANCE MEMORIES

Laurie Dall’Ava

Laurie Dall'Ava - EGP#02 Emerald Green Pigment Wall painting 40x240cm Installation detail Cas-co Leuven 2022

This green [...] is an offering from modern chemistry to its very first source of inspiration: plants, fungi, bacteria, the bricks of life, which evolution resulted in enzymes capable of making incredibly complex molecules through biochemical processes. There’s something like an ecstasy of matter, and of its endless transformations, in this pulsating green. Plants are the greatest chemists, and it’s also one of the many many reasons to protect them. - Victor Mazière

Met beelden, geluiden of objecten bouwt Laurie Dall'Ava installaties waarin werelden en tijden die elkaar normaal gesproken niet ontmoeten, naast elkaar kunnen bestaan op basis van hun conceptuele en poëtische banden. Deze minimalistische maar meeslepende modules die vaak verwijzen naar trance en veranderde bewustzijnstoestanden, lijken te verwijzen naar een ‘Elders’ waar grenzen poreus worden. In de plooien van deze fragiele werelden ontstaan symbiotische affiniteiten, die, in de woorden van de legendarische mysticus Hermes Trismegistus ‘wat boven is verbinden met wat beneden is.’

Deze mysterieuze alchemie komt tot uiting in het vibrerende groene monochroom, geschilderd met Emerald Green Pigment (EGP). Het pigment werd in het laboratorium gesynthetiseerd door Victor Mazière, epistemoloog en onderzoeker met wie de kunstenaar regelmatig samenwerkt. EGP is een mengsel van twee moleculen gewonnen uit chlorofyl en uit een bestanddeel van cyanobacteriën, chemisch gemodificeerd om ze water-oplosbaar en uv-bestendig te maken. Het hiermee gecreëerde monochroom omvat de vitale kracht van de natuur.

In antwoord op het groene monochroom hoor je het ritmisch kloppen van een diaprojector dat zich als een oog opent en sluit op archiefdetails: fragmenten gerelateerd aan de geschiedenis van farmacologie en psychedelica, wetenschappelijke beelden van elektro-encefalogrammen (EEGs) en afbeeldingen van sjamanistische trances, psychoactieve moleculen en planten vormen een hypnotiserende lus waarin het licht dit fundamentele raadsel van het universum dat bewustzijn heet, zowel verbergt als onthult.

2023 – EGP #7. Emerald Green Pigment painting on canvas, 140 x 180cm
2023 – Theta Trance Memories. Documentation Anesthésie 2009-2023. Slide projection (x 80 slides)
Courtesy of the artist
Commissioned by STUK, House for Dance, Image & Sound in the context of The Ecstatic Being. Between knowing and understanding (2023).

Laurie Dall’Ava
°1982, Frankrijk

De Franse kunstenares Laurie Dall'Ava studeerde fotografie aan de École Nationale Supérieure de la Photographie in Arles, waar ze woont en werkt. Na haar postgraduaat aan het Centro de la imagen in Lima, Peru, reisde ze vele jaren door Zuid-Amerika en ontwikkelde ze haar Documentation Anesthésie, een iconografische basis waaruit ze regelmatig put om verschillende iteraties te creëren. Sinds 2018 werkt ze samen met schrijver en onderzoeker Victor Mazière aan de synthese van een organisch groen pigment op basis van chlorofyl en cyanobacteriën, dat lichtbestendig genoeg is om te worden gebruikt voor zeefdrukken, schilderijen of installaties. Het werk van Laurie Dall’Ava werd opgenomen in de Collectie FRAC en is tentoongesteld in het Musée des Abattoirs, Toulouse, in het Centre Photographique d'Ile de France, Parijs en in verschillende kunstencentra wereldwijd.


Portretfoto courtesy the artist