Composition for Flora, Objects and Bodies

Chloé Op de Beeck

“It is as if everything she does is filled with attention. She doesn’t take anything for granted in daily life. Her observations can work in a relativizing or uplifting way and create a renewed way of looking.”
- Femmy Otten over Chloé Op de Beeck, 2018

Voor Composition for Flora, Objects and Bodies ging Chloé Op de Beeck langdurig observeren in de plantentuin in Meise. Plantentuinen zijn, net zoals parken, voor Op de Beeck plekken waar mensen naartoe gaan om gezellig samen te zijn. Maar het zijn evenzeer plaatsen waar het eenvoudig is om alleen, samen te zijn; plekken waar het fundamentele alleen-zijn draaglijk wordt.
Compositions for Flora, Objects and Bodies is een installatie waarin je rondwandelt. Op de filmbeelden zie je mensen de planten bewonderen, aanwijzen, wat commentaar geven. Maar als je zorgvuldig en geduldig kijkt, lijkt de verhouding zich om te draaien: alsof de planten kijken naar de bezoekers, die hun performance - alone together - uitvoeren.

Courtesy the artist
2020 - Mixed media installation
Artefactcommissie
Image credit: Chloé Op de Beeck - Composition for flora, objects and bodies © Chloé Op de Beeck

Chloé Op de Beeck
°1986, Duffel, België

Chloé Op de Beeck vermijdt graag het centrum. In plaats daarvan is haar focus gericht op - wat in cinematografische termen - de ‘achtergrond’ of ‘figuranten’ worden genoemd. Haar geïsoleerde beelden en opnames van repetitieve bewegingen wijzen op potentiële verhalen, maar ze komen nooit tot ontplooiing. Langzaam wordt de kijker ondergedompeld in haar manier van kijken. Met verhoogde aandacht volgt men haar door foto's, video's en objecten - gevonden of gemaakt - die een diepe genegenheid en tactiele nieuwsgierigheid voor de wereld weerspiegelen. Chloé Op de Beeck studeerde fotografie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent en Filmstudies aan de Universiteit Antwerpen. In 2017 en 2018 was ze resident aan het HISK in Gent. Haar werk was recent te zien in tentoonstellingen in SMAK, Gent; Shuttle 19, Parijs; Cabane B in Bern; Annie Gentils Gallery, Antwerpen (met Herman Van Ingelgem); IKOB, Eupen en De Garage, Mechelen. Op de Beeck woont en werkt in Antwerpen.