Cocoon

Mehtap Baydu

In 2014-2015 fotografeerde Mehtap Baydu belangrijke mannen in haar leven, waaronder vrienden, kennissen, collega-artiesten, oude schoolgenoten of de eigenaar van een kiosk waar ze vaak winkelt. De gefotografeerde mannen konden naar believen poseren, maar moesten hun shirts aan Baydu geven na de fotoshoot.
Tijdens haar performance verknipte Baydu de shirts tot lange stroken, wikkelde de stroken tot bolletjes stof en breide ze een cocon om zich heen. Het werk, waarvan videodocumentatie en fotografie in Alone Together wordt gepresenteerd, werd gemaakt in opdracht van documenta-Halle Kassel 2015 en in afzondering uitgevoerd (er was geen publiek aanwezig). Cocoon spreekt op prachtige wijze over eenzaamheid en verbinding, en erkent dat de warmte van anderen (nabij of veraf) een noodzakelijke voorwaarde is voor een positieve ervaring van alleen-zijn.

Courtesy the artist
2015 - video performance/installation, 17’26”
Image credit: Mehtap Baydu – Cocoon © Mehtap Baydu

Mehtap Baydu
°1972, Bingöl, Turkije

Mehtap Baydu is een Turkse kunstenaar gevestigd in Berlijn. In haar praktijk richt ze zich vaak op genderrollen en gevoelige religieuze en politieke kwesties in multiculturele contexten. Haar werk neemt de vorm aan van sculptuur en fotografie, performance en installatie. Haar werk wordt internationaal getoond in zowel groeps- als solotentoonstellingen, o.a. in Arter Istanbul (2019), Edition Block, Berlin (2018), Badische Kunstverein (2018), Bröhan Museum, Berlin (2017), The Center of Contemporary Art Znaki Czasu, Torun (2016), Municipal Gallery Nordhorn, the Künstlerhaus, Stuttgart (2014) en Kunsthalle Fridericianum, Kassel (2009)..Baydu studeerde beeldhouwkunst aan de Universiteit van Hacettepe en aan de Universiteit van Kassel (Kunsthochshule Kassel) bij prof. Dorothee von Windheim en werd uitgekozen als "masterstudent" van prof. Dorothee von Windheim. Ze woont en werkt in Berlijn.