Taste of a Stone, 2016

© Otobong Nkanga. Taste of a Stone - Iko 2016. Installation view, Nottingham Contemporary. Photo: Stuart Whipps

Taste of a Stone, 2016

Otobong Nkanga

Taste of a Stone is een landschap van stenen, een op maat gemaakte museale binnentuin. In een oase van witte keien, staan een reeks Ardenner grijs en Grauwacke zwerfstenen. Verschillende kalksteen tegels liggen verspreid in de tuin. Ze presenteren details van oppervlaktes die door insecten, planten of mensen veranderd zijn. De nissen en scheurtjes functioneren als metafoor voor hun wederzijdse transformatie. Een wandtapijt met botanische tekening en luchtplantjes vervolledigen de installatie. De luchtplantjes verwijzen naar ideeën rond ontworteling en verplaatsing; wanneer ergens aarden onmogelijk wordt, is wendbaarheid essentieel voor overleving.
Samen vormen alle elementen een landschap dat uitnodigt tot contemplatie en meditatie over de interrelaties tussen mens en steen.

De installatie Taste of a Stone werd reeds verschillende keren getoond. Voor elke presentatie wordt de installatie aangepast aan het specifieke karakter van de tentoonstellingsplek en haar omgeving. Taste of a Stone ging in première in de tentoonstelling Make Yourself at Home in de Kunsthal Charlottenburg, Kopenhagen (2010). Vervolgens creëerde Nkganga nieuwe versies voor de Sharjah biënnale (2013) en het Stedelijk Museum Schiedam (2015). In Nottingham Contemporary (2016) werd Taste of a Stone een ruimte bewoond door lokale verhalenvertellers, muzikanten en dansers. In STUK (2018) gaat de installatie een dialoog aan met de werken van Ilana Halperin en Julian Charrière.


Otobong Nkanga (NG)

° 1974

Otobong Nkanga is een beeldend kunstenares en performer, geboren in Kano, Nigeria. In haar werk worden objecten en landschappen bewoond door herinneringen en emotie. Planten, stenen, stof, schijnsel, en archiefmateriaal zijn terugkerende elementen in haar vaak complexe installaties. Otobong Nkanga studeerde aan de Obafemi Awolowo Universiteit in Ile-Ife, Nigeria en de Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts, in Parijs. Haar werk werd internationaal tentoongesteld in ontelbare groepstentoonstellingen en verschillende belangrijke biennales, waaronder die van Sharjah (2013), São Paulo (2014), Dakar (2016) and Documenta (2017). Recente groepstentoonstellingen zijn o.a.: I Am A Native Foreigner in Stedelijk Museum, Amsterdam (2017) en Manipulate the World in Moderna Museet in Stockholm (2017). In 2018, zal the Museum of Contemporary Art in Chicago een eerste US survey van haar werk presenteren. Otobong Nkanga ontving recent de 2015 Yanghyun Prize en de 2017 Belgian Art Prize. Ze wordt vertegenwoordigd door Lumen Travo Gallery, Amsterdam en In Situ Fabienne Leclerc Gallery, Parijs. Otobong Nkanga woont en werkt momenteel in Parijs en Antwerpen.

13 februari - 1 maart

13 feb
opening expo 19:30 - 23:00

14 feb - 1 maa
openingsuren expo 
wo - za
14:00 - 22:00
zo - di
14:00 - 19:00

Schrijf je in op onze nieuwsbrief