IN THE ROBOT SKIES. A DRONE LOVE STORY, 2016 STUK – KU Leuven coproduction with the support of Imagin Film Festival and Channel 4

© Still from ‘The Drone Orchestra’, Developed By Liam Young and John Cale. Photographer: Sidd Khajuria

IN THE ROBOT SKIES. A DRONE LOVE STORY, 2016 STUK – KU Leuven coproduction with the support of Imagin Film Festival and Channel 4

Liam Young

In the Robot Skies is de eerste narratieve kortfilm, volledig gefilmd door drones. De film werd opgenomen, in samenwerking met de onderzoekseenheid Beeld en Spraakverwerking van het Departement Elektrotechniek van KU Leuven, door een speciaal hiervoor ontworpen zwerm cameradrones, elk uitgerust met een eigen verzameling aan cinematografische regels en gedragingen. In the Robot Skies onderzoekt de drone als cultureel object, niet enkel als nieuw instrument voor beeldende verhaalvertelling, maar ook als katalysator voor een nieuwe verzameling van stedelijke subculturen. Zoals de New Yorkse metro van de jaren 1980 aan de wieg stond van een jongerencultuur van wild style graffiti en hip hop, zo zal het tijdperk van drones als smart city infrastructuur, een nieuw netwerk creëren van bewakingsactivisten en drone hackers. 

Door de ogen van de drones zien we twee tieners die elk op politiebevel zich beperkt weten tot de grenzen van hun sociale woningblok in Londen. Een netwerk van drones bewaken de woonblokken als een zwerm cctv camera’s en houden onze twee hoofdpersonages gescheiden. We kijken toe hoe ze elkaar briefjes toezenden, gebruik makend van hun eigen gehackte en uitgedoste drone. Als twee kinderen in een ouderwets klaslokaal, zien we ze briefjes schrijven, hun technologie naar de hand zettend. We volgen de drones heen en weer, van de éne naar de andere, constant de bewakingsdrones ontwijkend. In deze stad van de toekomst zijn de drones zowel de uitvoerders van politiebewaking, als de geco-opteerde vehikels via dewelke tieners verliefd worden.

Deze commissie is de eerste STUK-KU Leuven coproductie en werd ontwikkeld in nauwe samenwerking met KU Leuven departement Elektrotechniek - ESAT Centrum voor beeld- en spraakverwerking, vertegenwoordigd door Prof. Dr. Toon Goedemé.

Regisseur: Liam Young
Script: Tim Maughan

 

Liam Young (AU)

Liam Young is een Australische ontwerper, futurist, criticus en curator die momenteel in Londen woont en werkt. De praktijk van Liam Young steunt grosso modo op twee benen: De nomadische studio The Unknown Fields Division onderneemt expedities naar plaatsen op aarde waar alternatieve werelden, vreemde landschappen, industriële ecologieen en kwetsbare wildernis zich manifesteren. De denktank Tomorrows Thoughts Today spitst zich toe op het exploreren van fantastische, speculatieve en ingebeelde stedelijke condities.

 

9 - 21 feb 2016

GRATIS

Opening 9 feb 19:30 – 23:00

10 -21 feb

wo - za 14:00 – 22:00

zo - di 14:00 – 19:00 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief