Rare Earthenware, 2014

© Unknown Fields - Rare Earthenware, 2015. Photo/ Toby Smith_Unknown Fields

Rare Earthenware, 2014

Unknown Fields

Zeldzame aardmetalen zijn de fundamentele materialen die aan de basis liggen van de ‘vederlichte’, ‘ultradunne’ en ‘naadloze’ esthetiek van onze hedendaagse technologie. Terwijl onze persoonlijke elektronische apparaten steeds lichter en meer ‘immaterieel’ worden laten ze in hun schaduw een onmiskenbare grijze berg achter, een diepe put van 1km diep en een 10km wijd radioactief meer van afval.

Unknown Fields gebruikte de toxische modder van een afvalmeer in Baotou in Mongolië om een set van drie keramische vazen te produceren. De afmetingen van elke vaas vertegenwoordigen de hoeveelheid afval die gecreëerd wordt bij de productie van drie technologische apparaten – een smartphone, een ultralichte laptop en de batterijcel van een slimme auto.

De drie “rare earthenware” vazen zijn de fysieke veruitwendiging van het hedendaagse globale netwerk van voorzieningen dat de aarde en haar materie transporteert over de hele planeet. Ze worden voorgesteld als begeerlijke objecten maar door hun verhoogde niveaus van straling en toxiciteit willen we ze toch liever niet in huis hebben. Ze vertegenwoordigen zo de ongewenste gevolgen van onze materiële verlangens.

De vazen worden getoond samen met foto- en videowerk dat ontwikkeld werd in samenwerking met fotograaf Toby Smith. De film volgt het proces van het maken van deze technologische objecten in achterwaartse volgorde en draait zo hun reis om van containerschepen en havens, naar distributeurs en fabriekshallen, om terug te eindigen aan de oevers van het amper vloeibare radioactieve meer in het binnenland van Mongolië.  


Unknown Fields (UK/AU)

Unknown Fields is een nomadische design research studio die geleid wordt door Kate Davies en Liam Young. Ze organiseren expedities naar de schaduwwereld van de hedendaagse stad, om de industriële ecologieën en precaire ongeregelde zones bloot te leggen die veroorzaakt worden door de stedelijke technologie en cultuur. Die verre landschappen, de restanten van ontginning en opgraving - tegelijk iconisch en vergeten, radioactief en ongerept - zijn onlosmakelijk verbonden met onze globale systemen en worden op een verrassende manier terug gelinkt aan ons dagelijks leven. Hun expedities resulteren in provocerende objecten en films die schijnbaar losse verhalen van de hedendaagse stad samenbrengen. Ze brengen verslag uit van hun expedities in een reeks boeken getiteld Unknown Fields: Tales from the Dark Side of the City. Sommige van hun projecten zijn opgenomen in de collecties van onder andere The New York Metropolitan Museum, Victoria and Albert Museum en het Museum of Applied Arts and Sciences in Sydney.
In samenwerking met de Architectural Association. Commissie-opdracht voor Victoria and Albert Museum. Film en Fotografie in samenwerking met Toby Smith. Keramiek in samenwerking met de London Sculpture Workshop. Assistentie voor Animation door Christina Varvia.

13 februari - 1 maart

13 feb 
opening expo 19:30 - 23:00

14 feb - 1 maa
openingsuren expo 
wo - za 14:00 - 22:00
zo - di 14:00 - 19:00

Schrijf je in op onze nieuwsbrief