PlaneScape (2011-2014)

Plane Scape (Scoptione festival 2011, Nantes)

PlaneScape (2011-2014)

Wolfgang Bittner (AT), Lyndsey Housden (UK), Yoko Seyama (JP), Jeroen Uyttendaele (BE)

PlaneScape is een meeslepende audiovisuele installatie. Het werk bestaat uit een volledig verduisterde ruimte waarin we een raster zien van elastieke lijnen die aan de vloer en het plafond zijn bevestigd. Een beeld van punten wordt hierop geprojecteerd en creëert op deze manier de illusie van een abstract driedimensionaal landschap. Het publiek staat daar midden in. De animatie wordt begeleid door een zes-kanaalse geluidscompositie. Het patroon van lijnen en de muzikale compositie zorgen samen voor een bijzonder ruimtelijke ervaring dat een gevoel van gewichtsloosheid zou simuleren.

Deze groep kunstenaars leerde elkaar kennen tijdens hun studie aan de Koninklijke Academie in Den Haag. Zij hebben allen naast deze samenwerking ook een eigen praktijk. In 2010 wonnen zij de BNG-Workspace competition die de realisatie van dit werk mogelijk maakte.

Wolfgang Bittner (AT) is een beeldend kunstenaar die werkt op het gebied van video, fotografie en installatie . Oorspronkelijk had hij een schilderachtergrond, maar werd meer en meer geïnteresseerd in de mogelijkheden van software- en tijd gebaseerde kunst . Naast de productie van fotografische prints , installaties en korte films , realiseert hij videoprojecties voor theater en audiovisuele live-optredens . Hij heeft een Mag. art diploma [ Kunstuniversitaet Linz , Experimentelle Gestaltung ] en een MA in ArtScience [ Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten , Den Haag ] . Hij woont en werkt in Berlijn, Duitsland .

Lyndsey Housden (UK) is een interdisciplinair kunstenaar gevestigd in Amsterdam ( NL) . Een lopend project is de ontwikkeling van een scenografie voor een theater en technologie project  dat de toegang tot de kunsten voor blinden en slechtzienden onderzoekt . Ze heeft een PG Diploma van de Architecture Association School of Architecture in Londen , MMus van het Interfacultair Koninklijk Conservatorium Den Haag , NL en een BFA Hons van Kingston University, UK . Lyndsey Housden beschouwt het menselijk lichaam als een energetisch systeem , dat wordt aangedreven door actie en beweging en vanuit dit gezichtspunt ontwikkelt zij lagen en ingrepen tussen de architectonische ruimte en het menselijk lichaam . Lyndsey Housden heeft internationaal tentoongesteld in tentoonstellingen en festivals waaronder het Marres Huis voor Hedendaagse Cultuur , Maastricht NL 2014 , GEMAK Den Haag , NL 2013 , Architectural Association London UK 2012 , International Light Art Museum in Unna , DE 2012.

De Berlijnse kunstenares Yoko Seyama (JP) werd geboren in Tokio in 1980. Haar scenografische en multimediale werk weerspiegelt ruimtelijk-time based art . Haar achtergrond is architectuur en podiumkunsten . Haar installaties combineren licht en beweging , waarbij ze werkt in een altijd veranderende ruimte . Haar werken en samenwerkingen werden onder andere tentoongesteld in Wood Street Galleries ( USA ) , Collective Futures Berlijn , Zentrums für Internationale Lichtkunst ( GER ) , Scopiton Festival ( FR ) , SonicActsXII , STRP , KAAP , TodaysArt , E - pulse , 5mm , platform57 ( NL ). Ze heeft een MA in ArtScience van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en een BA in Architectuur van Musashino Art University , Tokyo.

Jeroen Uyttendaele is een kunstenaar die vooral werkt met geluid in relatie tot materie, licht, ruimte, tijd en de toeschouwer. Dit vertaalt zich in de ontwikkeling van audiovisuele instrumenten, installaties en geluidscomposities. Jeroen maakt vaak gebruik van de basiseigenschappen van technologie, zoals elektriciteit, metaal, geleidende materialen. Uyttendaele studeerde ArtScience aan de Koninklijke Academie, Den Haag. 

STUK Studio
wo 11 feb 2015 - zo 22 feb 201514:00

GRATIS

WO 11 FEB 17:00 - 22:00
DO 12 - ZA 14 FEB 14:00 - 22:00
ZO 15 - DI 17 FEB 14:00 - 19:00
WO 18 - ZO 22 FEB 14:00 - 22:00

Schrijf je in op onze nieuwsbrief