Mineral Rights, 2015

© Lara Almarcegui Mineral Rights, Tveitvangen iron deposit, Norway, 2015 Photo/ Lara Almarcegui

Mineral Rights, 2015

Lara Almarcegui

Voor haar werk Mineral Rights doorliep de kunstenares een aanvraagprocedure voor het verwerven van de rechten op ondergrondse ijzerafzettingen met als doel hun extractie te verhinderen. In 2015 verwierf Almarcegui de rechten van een ijzererts in Tveitvangen, niet ver van Oslo en later ook in Buchkogel en Thal, nabij Graz. De minerale rechten zijn exclusief en gelden vanaf de ondergrond tot het centrum van de aarde. Zonder het ijzer te ontginnen wil het project de aandacht vestigen op de aanwezigheid van die mineralen, hoe ze het land geologisch gevormd hebben, en hoe dat land vervolgens omwille van mijnvergunningen opgebroken en onderverdeeld wordt.

Door te focussen op wat zich onder onze voeten afspeelt, vestigt het project de aandacht op de ontginning van mineralen voor de productie van bouwmaterialen en stelt vragen over het eigenaarsschap van land en de grondstoffen die zich onder het oppervlak bevinden.


Lara Almarcegui (ES)
°1972

Lara Almarcegui’s projecten analyseren de stedelijke ruimte door de oorsprong van bouw en constructiematerialen te onthullen. Om de dynamiek van een bepaalde plek volledig te begrijpen, onderzoekt ze de materiële processen van stedelijke transformatie en confronteert het publiek op die manier met minder gekende aspecten van gekende plaatsen. Haar praktijk situeert zich midden in een periode van verregaande stedelijke vernieuwing in Europese steden. Ze vestigt de aandacht op de verlaten of vergeten plekken, op stedelijke wastelands, door de bezoeker hier inzicht in te geven of door te ijveren voor hun wettelijke bescherming.

Met de bedoeling haar reflectie over ruimte, het verleden en de oorsprong van ‘de bebouwde ruimte’ nog verder te verdiepen, is Almarcegui in haar recente werken onderzoek gaan doen naar de grond die zich onder de gebouwen bevindt en naar wie daar eigenaar van is. De kunstenaar wil die grondstoffen niet gaan exploiteren maar net de aandacht vestigen op het feit dat de ondergrond een integraal deel uitmaakt van het economisch systeem van de bovengrond.

Lara Almarcegui’s werk werd internationaal getoond in belangrijke biënnales en groepstentoonstellingen zoals Lyon Biënnale (2017), Wohnungsanfrage, HKW, Berlin (2015), Manifesta IX, Genk; TRACK, Gent (2012), Radical Nature, Barbican Art Centre London, Shenzhen en Athens Biënnale (2009), Taipei en Gwuangyu Biënnale (2008), Sharjah Biënnale (2007), The 27th São Paulo Biennial (2006) , the 2nd Seville Biennial (2006),  en Liverpool Biënnale (2004).  Recente solotentoonstellingen vonden plaats in Kunstverein Springhornhof, ( 2017), Gallery Mor Charpentier, Paris; Casino Luxembourg ( 2016) ; Kunsthaus Baselland ( 2015); Gemeentemuseum Den Haag (2015) en het Spaans paviljoen van de 55e Biënnale van Venetië. Lara Almarcegui woont en werkt in Rotterdam.

De presentatie in STUK wordt ondersteund door
13 februari - 1 maart

13 feb 
opening expo 19:30 - 23:00

14 feb - 1 maa
openingsuren expo 
wo - za 14:00 - 22:00
zo - di 14:00 - 19:00

Schrijf je in op onze nieuwsbrief