The Intimate Earthquake Archive, 2017

© Sissel Marie Tonn The Intimate Earthquake Archive, 2016 Photo Marcel de Buck

The Intimate Earthquake Archive, 2017

Sissel Marie Tonn

What each generation contributes to the next is an education of attention.
James Gibson in The Ecological Approach to Visual Perception


The Intimate Earthquake Archive is een interactieve participatieve installatie die toelaat om aardbevingen te ervaren veroorzaakt door gasextractie. Als artistiek onderzoeksproject legt het de focus op de door de mens gecreëerde aardbevingen die zich de laatste 32 jaar hebben voorgedaan in de Nederlandse provincie Groningen, waar het grootste natuurlijke gasveld in Europa zich bevindt. Terwijl Marie Tonn onderzoek deed naar dat fenomeen ontdekte ze een overweldigende hoeveelheid aan data: een magazijn vol boorkernen, eindeloze rijen vol met zand en bodemstalen in laboratoria, etc. Bovendien wordt alle seismische activiteit van de aardbevingen nauwkeurig geregistreerd, bewaard en gepubliceerd in de immense digitale database van het Nederlands Meteorologisch Instituut.

Maar daarnaast worden de aardbevingen ook fysiek en mentaal ervaren door de bewoners in Groningen. Zij vertellen verhalen over hoe ze de aardbevingen regelmatig door hun lichamen en hun huizen voelen trekken. Sommigen beweren zelfs dat ze wakker worden voor ze de eigenlijke trillingen voelen. Is de gewaarwording van een artificiële aardbeving fundamenteel verschillend van de waarneming van een natuurlijke aardbeving? Welke rol heeft het waarnemende lichaam bij het archiveren van dergelijke gebeurtenissen?

The Intimate Earthquake Archive wil de twee soorten archieven (de digitale seismische data en het waarnemende lichaam) samenbrengen. Bezoekers doen een speciale vest aan en verplaatsen zich tussen boorkernen die radiosignalen uitzenden met data uit het archief. Elk van hen brengt de dataset over van een van de 12 sterkste artificiële aardbevingen in Groningen. De vesten ontvangen die signalen en laten een compositie van trillingen over ons lichaam lopen, op dezelfde manier als de seismische golven over het land bewogen.

Die composities van trillingen werden gecreëerd door kunstenaar Jonathan Reus, door de gearchiveerde data op een directe manier om te zetten in geluidstrillingen. De resulterende composities zijn bedoeld om een vorm van ‘deep listening’ in het lichaam op te wekken. In die zin biedt The Intimate Earthquake Archive de bezoeker een manier om zijn waarneming te leren afstemmen op een toekomst van door de mens gecreëerde geologische veranderingen.


Sissel Marie Tonn (DK)
°1986

Sissel Marie Tonn is een Deense kunstenares die gebaseerd is in Den Haag. Haar werk spitst zich toe op zintuiglijke structuren van aandacht en waarneming van een omgeving die onderhevig is aan verandering. Haar recente werk combineert tekst, multimedia-installaties en ‘draagbare’ objecten en instrumenten die vragen stellen over de biologische, sociale, mentale en ethische implicaties van het waarnemen van (en mogelijk ook handelen in) een omgeving in verandering.

Sissel Marie Tonn richtte samen met kunstenaar Jonathan Reus het initiatief Platform for Thought in Motion op. Samen met Flora Reznik organiseren ze leesgroepen en andere events in Den Haag, waarbij kunstenaars en wetenschappers kennis kunnen uitwisselen met elkaar. Ze behaalde een master in in Artistic Research aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag in 2015. In 2016 ontving ze de Theodora Niemeijer prijs voor opkomende vrouwelijk talent en in 2017 was ze een residente aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht.


Concept en design Sissel Marie Tonn | Compositie Jonathan Reus | Technische ontwikkeling Marije Baalman & Carsten Tonn-Petersen
Dit project is mogelijk gemaakt met de hulp van TNO - Innovation for Life, The Dutch Meteorological Institute (KNMI), Stichting Niemeijer Fonds, en Augmented Instruments Lab at Queen Mary University, London. 

13 februari - 1 maart

13 feb 
opening expo 19:30 - 23:00

14 feb - 1 maa
openingsuren expo 
wo - za 14:00 - 22:00
zo - di 14:00 - 19:00

Schrijf je in op onze nieuwsbrief