GLORIOUS FAILURE, 2016 (Artefact commission)

© Glorious Failure work-in-progress maquette. Photo: Frederic Geurts

GLORIOUS FAILURE, 2016 (Artefact commission)

Frederic Geurts i.s.m Mattias Schevenels en studenten

In opdracht van STUK, ontwikkelde Frederic Geurts samen met zeven studenten burgerlijk ingenieur-architect o.l.v Prof. Mattias Schevenels (KU Leuven), de installatie Glorious Failure voor het STUK binnenplein. 

Geurts wou met dit werk in de context van Artefact een kritische reflectie bieden op de relatie tussen kunst en wetenschap. In Glorious Failure ontmoeten beide elkaar als gelijke, maar wezenlijk verschillende partners met een gezamelijke fascinatie voor de zwaartekracht. Mislukking staat centraal in het werk, als spel en als kantelmoment; het moment van in-vraag stelling. Het is voor Geurts de verderzetting van die fundamentele zoektocht naar de eigen kwetsbaarheid als mens.

Het werk neemt in Up in the Air een sleutelpositie in, gepositioneerd tussen een blik op het luchtruim en de elementen an sich enerzijds, en enkele perspectieven op ons huidige en mogelijks toekomstige gebruik van het luchtruim anderzijds. Want in het utilitaire verhaal is er, net zoals in de samenleving in het algemeen en in wetenschap in het bijzonder, vooral aandacht voor succesverhalen. Het is echter op het moment van mislukken dat men een stap terug kan nemen en de wenselijkheid van het doel opnieuw in vraag kan stellen. 

 

Frederic Geurts (B)
°1965, Wilrijk

Frederic Geurts woont en werkt in Antwerpen. Sinds 1988 bouwt hij aan een oeuvre waarin de dialoog met de context centraal staat. Steeds vaker vertaalt dit zich in realisaties voor de publieke ruimte. Frederic Geurts is vooral gekend omwille van zijn monumentale maar fragiele structuren die inspelen op de omgeving waar ze getoond worden. Geurts studeerde productontwikkeling in Genk. Tussen 2005 en 2013 was hij verbonden als praktijkdocent aan de MADfaculty in Hasselt waar hij het onderzoeksdomein kunst en publieke ruimte, een cross-over tussen architectuur en kunst, mee heeft uitgebouwd. Hij wordt vertegenwoordigd door Sofie Van De Velde Gallery.

Tijmen Bruyndonckx, Sara Kreike, Margot Budts, Lore D’Haene, Ruben Binnard, Lene De Vrieze, Elisa Dehasque, Mattias Schevenels and Frederic Geurts 

productie STUKteam & Bram Moussiaux | vrijwilligers Anke Kesters, Eva Bratanata, Evelien Dockx, Lana Schneider, Lise Van Den Broucke, Merel Verschaeren | camera & montage Lennert Detaeye

9 - 21 feb 2016

GRATIS

 

Opening 9 feb 19:30 – 23:00

10 -21 feb

wo - za 14:00 – 22:00

zo - di 14:00 – 19:00 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief