Geologic Intimacy (Yu no Hana), 2017 James Hutton (parent material), 2017

© Ilana Halperin Geologic Intimacy (Yu no Hana) and James Hutton (parent material), 2017 Photo/ Fiona Stephen

Geologic Intimacy (Yu no Hana), 2017 James Hutton (parent material), 2017

Ilana Halperin

Deze reeks prints werd gemaakt door Ilana Halperin in samenwerking met curator Naoko Makon als onderdeel van een project tussen Schotland en het Japanse eiland Kyushu. De prints ontstonden door een combinatie van experimentele processen, veldwerk en traditionele printtechnieken.

In samenwerking met de Master Printmaker Michael Waight van het Peacock Visual Arts Center in Aberdeen, ontwikkelde Halperin deze nieuwe reeks op Yame Washi papier - het oudste Japanse handgemaakte papier in Kyushu dat een levensduur heeft van 1,000 jaar. Ze gebruikte daarnaast mineralen uit de warmwaterbronnen van Beppu en vier verschillende stalen van Schotse aarde, haar gegeven door het James Hutton Institute. Beide referenties zijn belangrijk: Beppu, in Japan is de tweede meest actieve geothermische site op aarde (na Yellowstone, VS), en locatie van een bekende natuurlijke warmwaterbron genaamd Bloody Pond Hell, een poel zo rood als bloed. De Schotse stalen aarde zijn afkomstig van Slighhouses Farm, de plaats waar James Hutton - de vader van de moderne geologie - zijn radicale ideeën zou neerschrijven over het tijdperk van de aarde en de notie ‘diepe’ (geologische) tijd.


Ilana Halperin (US)
°1973

Ilana Halperin is een Amerikaanse kunstenares die momenteel woont en werkt in  Glasgow. In haar werk verkent ze thema’s als geologische intimiteit, vitaliteit en het idee dat schijnbaar levenloze materie ooit ontstaan is als iets dat vloeibaar, vliegend, of levend is geweest. Reeds meer dan twintig jaar verkent ze de relatie tussen geologie en het dagelijks leven. Ze liet melk koken in een zwavelbron van 100° celsius, had een conversatie met geologen over levensvatbare bacteriën in lava; liet sculpturen groeien in grotten en warmwaterbronnen, onderzocht collecties van stenen die afkomstig zijn van binnenin het menselijk lichaam en hield de Allende-meteoriet, het oudst gekende object in ons zonnestelsel, in haar handen.

In haar praktijk werkt Halperin met geologen in natuurhistorische collecties, en combineert ze studiowerk met veldwerk op afgelegen geologische plaatsen. Recente solo tentoonstellingen zijn onder meer Geologic Intimacy (Yu no Hana), Fujiya Gallery, Beppu, Japan; The Library, National Museum of Scotland; Steine, Berliner Medizinhistorisches Museum der Charité; Hand Held Lava, Schering Stiftung, Berlin en Physical Geology (slow time), Artists Space, New York. Ze werkte als Artist-Curator of geology voor het Shrewsbury Museum and Art Gallery, in de geboorteplaats van Charles Darwin. Recent werd The Library of Earth Anatomy geopend, een permanente installatie in het Exploratorium van San Francisco. Schering Stiftung, Berlin publiceerde een monograaf over haar werk getiteld New Landmass. Ilana deelt haar verjaardag met de Eldfellvulkaan in Ijsland.

13 februari - 1 maart

13 feb 
opening expo 19:30 - 23:00

14 feb - 1 maa
openingsuren expo 
wo - za 14:00 - 22:00
zo - di 14:00 - 19:00

Schrijf je in op onze nieuwsbrief