Geologic Intimacy, 2013

© Ilana Halperin. Geologic Intimacy, 2013. Photo: Thomas Bruns

Geologic Intimacy, 2013

Ilana Halperin

Geologic Intimacy bestaat uit een set van vijf houtdrukprints die Halperin’s jarenlange fascinatie voor geologische fenomenen verkennen in een combinatie van grafische tekst en beeld. Een van de prints bijvoorbeeld, heeft als titel We Form Geology. De inscriptie verwijst naar het eigenaardige feit dat wij als mensen ook een collectie stenen kunnen herbergen. Lichaamsstenen zoals gal- of nierstenen doen de grens tussen het biologische en geologische vervagen. In het lichaam is elke steen een biologisch element, maar buiten het lichaam behoort het tot de wereld van de geologie. We zijn als vulkanen die nieuwe landmassa creëren, op microschaal.

Wat in dit werk bijzonder sterk naar voor komt is Halperins experimentele aanpak van het drukproces. In samenwerking met de Dundee Contemporary Arts Print Studio maakte Halperin van haar originele tekeningen houten vormen met behulp van lasercutting. Die vormen werden vervolgens ondergedompeld in de Blue Lagoon, een actief geothermaal meer in Ijsland, waar ze gedurende een periode van 18 dagen achterbleven en zo een korst kregen van siliciumafzettingen, waardoor minerale sculpturen ontstonden. Met het resulterende materiaal ging ze terug naar de printstudio en maakte een gelijkaardige set houtsnedes die als basis dienden voor deze serie reliëfprints.


Ilana Halperin (US)
°1973

Ilana Halperin is een Amerikaanse kunstenares die momenteel woont en werkt in  Glasgow. In haar werk verkent ze thema’s als geologische intimiteit, vitaliteit en het idee dat schijnbaar levenloze materie ooit ontstaan is als iets dat vloeibaar, vliegend, of levend is geweest. Reeds meer dan twintig jaar verkent ze de relatie tussen geologie en het dagelijks leven. Ze liet melk koken in een zwavelbron van 100° celsius, had een conversatie met geologen over levensvatbare bacteriën in lava; liet sculpturen groeien in grotten en warmwaterbronnen, onderzocht collecties van stenen die afkomstig zijn van binnenin het menselijk lichaam en hield de Allende-meteoriet, het oudst gekende object in ons zonnestelsel, in haar handen.

In haar praktijk werkt Halperin met geologen in natuurhistorische collecties, en combineert ze studiowerk met veldwerk op afgelegen geologische plaatsen. Recente solo tentoonstellingen zijn onder meer Geologic Intimacy (Yu no Hana), Fujiya Gallery, Beppu, Japan; The Library, National Museum of Scotland; Steine, Berliner Medizinhistorisches Museum der Charité; Hand Held Lava, Schering Stiftung, Berlin en Physical Geology (slow time), Artists Space, New York. Ze werkte als Artist-Curator of geology voor het Shrewsbury Museum and Art Gallery, in de geboorteplaats van Charles Darwin. Recent werd The Library of Earth Anatomy geopend, een permanente installatie in het Exploratorium van San Francisco. Schering Stiftung, Berlin publiceerde een monograaf over haar werk getiteld New Landmass. Ilana deelt haar verjaardag met de Eldfellvulkaan in Ijsland.
13 februari - 1 maart

13 feb 
opening expo 19:30 - 23:00

14 feb - 1 maa
openingsuren expo 
wo - za 
14:00 - 22:00
zo - di 
14:00 - 19:00

Schrijf je in op onze nieuwsbrief