The Egg or the Hen, Us or Them, 2011

© Egill Sæbjörnsson - The Egg or the Hen, Us or Them, 2011. Installation view from Künstlerhaus Bremen, 2011. Photo- Tobias Hübel. Courtesy of the artist and i8 Gallery, Reykjavik

The Egg or the Hen, Us or Them, 2011

Egill Sæbjörnsson

There is no line dividing living materials and the so called dead. There is a straight line from magma to humans. Everything that is on the planet comes from magma (...). the fact that the stones talk in my work, is because humans … and wait, here it comes … are walking and talking stones.

In The Egg or the Hen, Us or Them gunt Egill Sæbjörnsson de toeschouwer een blik in het ‘dagelijkse‘ leven van stenen. Ze zijn verwikkeld in gesprekken over de essentie van hun bestaan, hun verlangens en hun dromen. In dit werk presenteert Sæbjörnsson een andere kijk op wat schijnbaar een levenloze materie is. Hun gewicht, tastbaarheid en andere kenmerken maken dat ze niet alleen aanwezig zijn in de wereld maar dat ze ook invloed hebben op die wereld. The Egg or the Hen, Us or Them speelt dus met de traditionele subject-object-relatie en plaatst de stenen op gelijk niveau. Wij worden slechts observatoren van hun eigenaardige wereld. Niets is wat je verwacht in dit wonderlijke universum. En terwijl speelsheid en experiment, humor en ernst elkaar afwisselen, opent zich een geheel nieuwe microkosmos voor onze ogen.

In zijn boek STONES, 2012 zet Sæbjörnsson zijn argument voort. Kunstwerken, net zoals stenen, zijn ook levende materie, zo stelt hij. Ook zij kunnen gezien worden als een ‘species’, een ‘soort’, dat naast de mens bestaat en ons beïnvloedt. Net zoals wij de ontwikkeling van de kunst beïnvloeden.


Tussen 13 en 21 februari is de installatie/performance doorlopend te zien in de Soetezaal tijdens de openingsuren van de tentoonstelling. De volledige performance duurt 37 min. maar je kan op elk moment binnen- en buitengaan. Reserveren is niet nodig.


Egill Sæbjörnsson (IS)
°1973

Egill Sæbjörnsson woont en werkt in Berlijn en in Reykjavik. In zijn werk combineert hij muziek, beeldhouwkunst, video en animatie, met performatief werk – gaande van mime, spreker, acteur, muzikant, of zanger – om zo ruimtelijke fictionele verhalen en settings te creëren. Theatraal, poëtisch en speels laat hij dagelijkse levenloze objecten zoals plastic emmers, een muur, stenen of handtassen tot leven komen, en neemt zo de toeschouwer mee in een wonderlijke wereld waar het echte en het imaginaire in elkaar verweven worden. Sæbjörnsson vertegenwoordigde Ijsland op de 57e editie van La Biennale di Venezia. Zijn werken en performances werden getoond in o.a. het Hamburger Bahnhof – Museum for Contemporary Art in Berlijn, Frankfurter Kunstverein, Kölnischer Kunstverein, het Baryshnikov Art Center in New York, Oi Futuro in Rio de Janeiro, PS1 MoMA, Kiasma in Helsinki en Museum of Contemporary Art Australia in Sydney.

13 februari - 21 februari

13 feb 
opening expo 19:30 - 23:00

14 feb - 21 feb
openingsuren expo 
wo - za 14:00 - 22:00
zo - di 14:00 - 19:00

Schrijf je in op onze nieuwsbrief