The Congo Tribunal, 2015-17

© Milo Rau The Congo Tribunal, 2015-... Photo/ Fruitmarket _ Thomas Schneider 2017

The Congo Tribunal, 2015-17

Milo Rau

And with all the horrors shown in the film, it is important to me not to lose sight of hope. If the ‘Congo Tribunal’ has proved one thing, it is that the truth can be found, no matter how complicated the connections are. And justice is possible, here and now. We just have to establish it.
Milo Rau, director’s statement


Al meer dan 20 jaar woedt een complexe en vernietigende burgeroorlog in een gebied dat zo groot is als West-Europa. Aangewakkerd door de Rwandese genocide in 1994, heeft de Congolese oorlog, ook gekend als de Derde Wereldoorlog, al meer dan zes miljoen levens geëist. Waarnemers zien in de strijd niet alleen een gevecht over de politieke dominantie in Centraal Afrika maar ook een van de meest beslissende economische gevechten om een aandeel te verwerven in het tijdperk van de globale wereldmarkt. De aanleidingen voor het aanhouden van deze oorlog zijn niet langer gebaseerd op etnische verschillen maar op de jacht op ruwe materialen die essentieel zijn voor onze 21e-eeuwse technologie. Zal de toekomst van de globale gemeenschap hier beslist worden?

Voor The Congo Tribunal verzamelde Milo Rau slachtoffers, daders, getuigen en analisten van de Congolese oorlog voor een unieke burgerlijke rechtbank in Oost-Congo en een maand later in Berlijn. Voor de eerste keer in de geschiedenis van deze oorlog werden drie exemplarische gevallen besproken die inzicht geven in een van de grootste en meest bloederige economische oorlogen in de geschiedenis van de mens. The Congo Tribunal onderzoekt de oorzaken en achtergronden van dit globale conflict in een uniek en verbluffend transmediaal kunstproject.

De installatie, gecreëerd voor Artefact in co-productie met Stroom Den Haag bestaat uit o.a. 25u30m aan opnames van de rechtbankzittingen in Bukavu en Berlijn, een webgame en VR-installatie die toelaat een specifieke case, besproken in het tribunaal, op een andere manier te ervaren, een onderzoeksruimte met het webarchief en een selectie leesmateriaal, en een korte documentaire over de impact van het project in Congo.

De film THE CONGO TRIBUNAL zal vertoond worden in Cinema ZED STUK op 21 en 22 februari. Op 21 februari volgt een nagesprek met regisseur Milo Rau. De film screening is gratis, maar reserveren is verplicht.

http://www.the-congo-tribunal.com/


Milo Rau (CH)
° 1977

De Zwitserse regisseur en auteur Milo Rau studeerde sociologie, Germaanse en Romaanse talen en Literatuur in Parijs, Berlijn en Zürich onder o.a. Pierre Bourdieu en Tzvetan Todorov. Sinds 2002, heeft hij meer dan 50 theaterstukken, films, boeken en interventies gerealiseerd. Zijn producties werden getoond in alle grote internationale festivals, zoals het Berlin Theatertreffen, het Festival van Avignon, de Biënnale van Venetië, de Wiener Festwochen en het Brusselse Kunstenfestival, en zijn op tournee geweest in meer dan 30 landen. Rau ontving verschillende awards, waaronder recent de Peter-Weiss-Prize 2017, the 3sat-Prize 2017, de 2017 Saarbrucken Poetry Lectureship for Drama en, in 2016, de prestigieuze World Theatre Day ITI Prize. Milo Rau zal vanaf het seizoen 2018/19 NTGent leiden.

„THE CONGO TRIBUNAL“ INSTALLATIE / TRANSMEDIA
Artistic Director Milo Rau | Producers Arne Birkenstock, Sebastian Lemke, Olivier Zobrist | Scenography Anton Lukas | Research, Casting and Dramaturgy Eva-Maria Bertschy | Corporate Design Nina Wolters

Web, Game, VR
Creative Director Daniel Wagner | Technical Director Christian Koschmieder | Producers Arne Birkenstock, Sebastian Lemke, Roman Roitman, Olivier Zobrist | Script Timo Maier, Daniel Wagner, Sebastian Lemke | Developers Christian Koschmieder, Moritz Abeln | Visual Artists Yves Kulondwa (aka Kayene), Daniel Wagner, Holger Schulz, Neysha Castritius, Lennart Troebs | Music Marcel Vaid | Sound Design Alon Kaplan, Timo Maier, Moritz Abeln

Een productie van Fruitmarket Arts & Media GmbH in samenwerking met IIPM - International Institute of Political Murder, Langfilm / Bernard Lang AG, Lemafrika

Web, Game, VR ontworpen en ontwikkeld door Monokel

The Congo Tribunal Transmedia werd ondersteund door het TURN Fund van de German Federal Cultural Foundation

Installatieversie: co-productie STUK, Huis voor Dans, Beeld en Geluid, en Stroom Den Haag.

13 februari - 1 maart

13 feb 
opening expo 19:30 - 23:00

14 feb - 1 maa
openingsuren expo 
wo - za 14:00 - 22:00
zo - di 14:00 - 19:00

Schrijf je in op onze nieuwsbrief