As Above, So Below, 2017

© Kirstie van Noort & Xandra van der Eijk As Above, So Below, 2017 Photo Ronald Smits / Dutch Invertuals

As Above, So Below, 2017

Kirstie van Noort & Xandra van der Eijk

As Above, So Below is een designproject dat onderzoek doet naar het crowdminen van sterrenstof als een mogelijke nieuwe bron voor zeldzame aardelementen die afkomstig zijn uit de ruimte. Elk jaar dwarrelt er naar schatting tussen de 37.000 tot 78.000 ton sterrenstof neer op aarde. Waar grotere meteorieten zeldzaam zijn omdat zij snel verbranden, kunnen kleine stofdeeltjes juist eenvoudig de dampkring overleven. Met het oog op de almaar slinkende voorraden van grondstoffen op aarde en daar tegenover de groeiende behoefte van de mensheid, zijn er alternatieven nodig. Micrometeorieten worden op kleine schaal gezocht door wetenschappers als een bron van informatie over het heelal, maar zijn nog nooit beschouwd als een nieuwe materiële grondstof. As Above, So Belowis een speculatief designproject dat onderzoekt of micrometeorieten het eerste zeldzame aardelement van uit de ruimte zouden kunnen zijn. In het project wordt bovendien crowdmining voorgesteld als een nieuwe methode om grondstoffen zoals deze te verzamelen. De mens wordt opnieuw een soort jager-verzamelaar die daken en tuinen afspeurt op zoek naar dit mogelijk kostbare ruimtestof. In de installatie krijgen we het volledige materiële proces te zien, van de ‘ontginning’ van sterrenstof, tot  het filteren en analyseren ervan om het uiteindelijk te smelten en te transformeren  naar een nieuw ontwikkelde vorm.


Dit project werd ontwikkeld als antwoord op het thema van Dutch Invertuals 2017: ‘Harvest’.


Kirstie van Noort (NL)
°1986 

Kirstie van Noort ziet design als een manier om bepaalde processen of het verhaal achter een materiaal te communiceren. Eens ze geïntrigeerd is door een van beiden vangt een onderzoek aan waarin ze gedetailleerde testen en experimenten uitvoert. De uitkomst van dit onderzoek vormt de basis voor het concept achter het finale product of mondt uit in het onderzoek zelf.
Van Noort studeerde in 2011 af aan de afdeling Man and Well-Being van de Design Academy Eindhoven. Sinds 2012 runt ze haar eigen ontwerpstudio in Eindhoven, Nederland. Ze ontving de  Material Award in 2012 voor haar design onderzoek in Cornwall, VK. Haar werk wordt internationaal in tentoonstellingen gepresenteerd en ze licht geregeld haar methodieken toe in lezingen wereldwijd. In 2014 nam ze deel aan het project Arita/2016 in Japan, waarvoor ze een kunstenaarsresidentie van twee maanden volbracht en onderzoek deed naar lokale porselein productie. Momenteel werkt van Noort als (materiaal)onderzoeker voor verschillende bedrijven.


  

Xandra van der Eijk (NL)
°1985

Xandra Van der Eijk onderzoekt in haar werk natuurlijke processen en elementen, waarbij het begrip tijd een terugkerend thema is. Door veel experimenten en grondig  theoretische onderzoek, monden deze processen uit in conceptuele werken met een sterke visuele uitstraling.
Van der Eijk studeerde af van de interfacultaire ArtScience aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, nadat ze een bachelor behaalde in Grafisch Ontwerp aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Ze ontving de Paul Schuitema-prijs in 2008 en de  Bio Art & Design Award in 2017. Ze nam deel aan vele tentoonstellingen en haar werk verscheen in verschillende publicaties. Momentum, haar debuut, was onder andere te zien in V2_, in de Marrakech Biennial tentoonstelling ‘On geometry and speculation’ en in Gråmølna Museum, Trondheim tijdens Meta.Morf Biennale. Haar recentste installatie ‘Seasynthesis’ maakte ze in opdracht van Wageningen Marine Research en werd uitgevoerd in samenwerking met NIOZ Sea Research voor de tentoonstelling Life Time in MU Artspace, gecureerd door Angelique Spaninks en William Myers. In 2003 richtte van der Eijk I Wait Here op, een platform dat individuele projecten ondersteunt. Daarnaast cureert en produceert ze tentoonstellingen.

13 februari - 1 maart

13 feb 
opening expo 19:30 - 23:00

14 feb - 1 maa
openingsuren expo 
wo - za 14:00 - 22:00
zo - di 14:00 - 19:00

Schrijf je in op onze nieuwsbrief